“Tot el que està passant s’hauria evitat si Puigdemont hagués convocat eleccions i no s’hagués declarat la independència”. Així ha respost el candidat del PSCMiquel Iceta, a la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que en una piulada li ha retret que “que fàcil que és ballar quan el teu adversari polític Junqueras és a la presó”. Després d’altres acusacions de frivolitat, el primer secretari socialista ha replicat aquest dijous en una roda de premsa a l’agència EFE: “Frívol és fer responsables els altres de decisions que tu has pres. Jo ni vaig declarar la independència ni sóc jutge. Frívol és no saber quants aturats hi ha al nostre país”. D'aquesta manera s'ha referit a la situació en què es van trobar tant Rovira com Inés Arrimadas diumenge passat al programa Salvados.

El cap de llista del PSC també ha contestat a Xavier Domènech, líder de Catalunya en Comú-Podem, que aquest dimecres va criticar que “votar Iceta és votar Arrimadas”. També aquest dimecres, durant els actes de la Constitució al Congrés, Albert Rivera va dir a Pedro Sánchez que li devia una investidura. “Són consignes de campanya. Jo també podria dir que votar Domènech és votar Puigdemont”, ha afirmat. “No tenim cap deute amb Ciutadans; l’únic deute que tenim és amb els ciutadans de Catalunya”, ha insistit.

Miquel Iceta també ha explicat quines serien les tres primeres coses que faria si fos investit president de la Generalitat. En primer lloc, convocar els agents econòmics i socials per fer un pacte pel creixement i la creació d’ocupació. En segon lloc, parlar amb Mariano Rajoy i demanar-li “hores” per “revertir” la manca de diàleg. Finalment, també trucaria el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per “dir-li que Catalunya ha canviat de rumb i ja no serà un problema, sinó un estímul”.

El candidat del PSC ha insistit que no formaria part d’un govern si no és investit president. En aquest sentit, ha assenyalat com a exemple algunes fórmules alternatives, com la del País Basc, on el PNB governa en coalició amb el PSOE, però els socialistes no estan dins l’executiu d’Íñigo Urkullu.

“El nostre objectiu és guanyar les eleccions”, ha defensat. “Sempre ho és, però amb unes enquestes que diuen que quatre partits ens disputem el primer lloc, amb un milió d’indecisos, aquest ha de ser el nostre objectiu”. Sobre un possible acostament als comuns, els ha retret el trencament de l’acord a l’Ajuntament de Barcelona i ha lamentat que “molts cops hem vist la seva estratègia subordinada als partits independentistes”.

Iceta també ha presentat un decàleg de com exerciria la presidència de la Generalitat, com ara que seria sincer i no amagaria els problemes, que respectaria la legalitat, que faria una política pragmàtica, que tindria la “cordialitat com a estil” o que les seves banderes serien el catalanisme i la justícia social.