El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest matí des de la seu del PSOE a Ferraz, que cal "separar" la qüestió del dret a decidir de Catalunya, de les negociacions per a la investidura. "No és que no tinguin res a veure. L’existència d’un govern dialogant a Espanya ja és un pas", ha dit Iceta, per apropar posicions i arribar a una entesa. Ara bé, tampoc és un element que s'hagi de deixar al marge de la situació política espanyola, considera el socialista. “En algun lloc he llegit que Iglesias demana a Iceta i Xavier Domènech es posin d’acord en una taula a part. No, no miri... les coses no van així”, ha explicat, tot instant a obrir un debat en profunditat sobre el tema.

Iceta no està convençut de "fragmentar" els temes en debat a la investidura. "És evident que dins la negociació aquesta és una qüestió, però no es pot fragmentar, i allò que farem des del PSC i des d’En Comú Podem és parlar, estem molt en contacte". Ara bé, el líder del PSC es remet a la "decisió" dels tres partits "principals", Podemos, Ciutadans i Partit Popular (PP). Per tant, la seva posició passa per tractar el dret a decidir com un element en si mateix, i no un punt dins la negociació d'investidura, en una taula a part, en què les altres forces espanyoles no hi entrin.

Reforma Constitucional

Segons el primer secretari del PSC, cal trobar els punts d'entesa entre Podemos, C's i PSOE per desencallar la situació. “Si allò que volem és l’acord de govern, la investidura, cal buscar el denominador entre els tres". Segons Iceta, aquest element "és la reforma constitucional, que culmina en un referèndum de tots els espanyols”. Ara bé, és conscient que aquesta reforma també passa per la voluntat del Partit Popular, que té majoria al Senat. “Hi ha qüestions que no depenen de la voluntat d’un sol govern o d’un sol partit. Ningú pot prefigurar-ho, no pot fer-ho un partit sol" ha reconegut a Ferraz.