El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat que el president espanyol Mariano Rajoy cessi al ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, després de fer-se públiques ahir converses entre aquest i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya conspirant contra CDC i ERC.

Iceta assegura que si Rajoy no du a terme aquest cessament es convertirà en “responsable i còmplice” del que considera que és un “escàndol polític de primera magnitud” i una “operació política indigna, reprovable i incompatible amb la democràcia”.

El líder del PSC ha concretat l’anunci d’aquest matí de Meritxell Batet i ha assegurat que emprendran tràmits legals per confirmar si De Alfonso ha comès un delicte d’injúries i calúmnies amb agreujant de campanya electoral. Els socialistes volen denunciar a De Alfonso per les seves declaracions d’ahir  a TV3 on va fer públic que s’està investigant un presumpte finançament il·legal dels socialistes i, tot seguit, va insinuar que el partit podria estar darrere les filtracions.

Iceta ha desmentit rotundament que el PSC tingui res a veure amb les filtracions de les converses. I, en tot cas, ha argumentat que si algú té indicis de delicte el que ha de fer és anar a la Fiscalia perquè ho pugui investigar i no a un plató de televisió.

“Ens vam equivocar”

El director de l’OAC va ser investit l’any 2011 amb els vots a favor de CiU, PSC i PP. Va ser el relleu de David Martínez Madero, l’anterior director, la mort del qual havia deixat l’oficina inactiva. Avui, cinc anys després, Iceta ha acceptat que es van equivocar en aquella decisió però que creien que era “una persona idònia per cobrir la responsabilitat” però que aquests fets han desmostrat que no és així.

No és un Barça-Madrid

El primer secretari ha demanat no simplificar aquesta polèmica a nivell d’una operació de l’Estat contra l’independentisme, com s’ha comentat. Segons Iceta, aquest no és un conflicte “Barça-Madrid”, sinó que és més greu perquè un dels participants de l’operació és un càrrec nomenat pel Parlament, cosa que potser hauria de fer “repensar les nostres institucions”, en lloc de “buscar explicacions fora d’aquí”.