El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest divendres que l'anunci de la data i la pregunta del referèndum per part del Govern només suposa una nova etapa "d'un camí que no porta enlloc". Des del PSC consideren que la relació política entre els Governs espanyol i català no es pot resoldre des de la unilateralitat i insten al diàleg.

Iceta ha fet aquestes declaracions després que el president del Govern, Carles Puigdemont, anunciés la data i pregunta del referèndum. Sota la fórmula “Vol que Catalunya sigui un Estat independent en forma de república?”, el Govern ha fixat la celebració del referèndum el diumenge 1 d'octubre.

En declaracions als mitjans a la seu dels socialistes, Iceta ha assegurat que l'anunci d'aquest divendres "no condueix a res, ja que el referèndum no es celebrarà". Segons considera, no hi ha "sortida unilateral" a les relacions entre els Executius de Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, com així ho ha ratificat, manté, el Consell de Garanties Estatutàries i la Comissió de Venècia.

Sobre l'acte d'aquest divendres, ha assegurat que no ha tingut cap rellevància ja que no ha evidenciat "la signatura d'una convocatòria, ni l'aprovació de cap decret, ni cap declaració parlamentària".

Poc després de fer aquestes declaracions davant els mitjans de comunicació, Iceta ha pujat un vídeo a les xarxes socials, en què s'ha dirigit als comuns. "Els que volen un referèndum acordat tampoc haurien de prestar la seva col·laboració a un referèndum unilateral" ja que, segons consideren, és una via totalment oposada a la que proposa el Govern.