El líder del PSC, Miquel Iceta, ha advertit avui el president Carles Puigdemont que la seva proposta d'un referèndum pactat amb l'Estat neix "morta", en haver-ho plantejat com un "ultimàtum", mentre que el referèndum unilateral és "impossible" i no seria acceptat a la Unió Europea.

En declaracions a Efe, Iceta s'ha mostrat crític amb l'anunci de Puigdemont que convocarà un referèndum d'independència, acordat o no amb l'Estat, per al setembre vinent.

"Difícilment pots acordar un referèndum si al mateix temps dius que ho faràs igualment encara que no ho acordis. Qui vol entrar en una negociació amb un ultimàtum així? El referèndum acordat va morir el mateix dia que es va proposar. No té possibilitats de tirar endavant per molts motius. Va néixer mort", ha assenyalat.

Per a Iceta, Puigdemont "des del minut zero va matar la negociació" d'un referèndum pactat, mentre que l'altra opció, un referèndum unilateral, és "impossible" i "no serveix".

"No hi ha solució unilateral", ha recalcat. "Imaginem que volem anar-nos-en d'Espanya perquè paguem massa, perquè no volem complir les seves regles i trenquem de forma unilateral. Amb aquestes condicions, algú es pensa que la UE acollirà amb braços oberts algú que no respecta regles, creu que paga massa i pensa que pot decidir per ell mateix les coses? Per favor...".

I és que Iceta ha insistit que la UE és "un club basat en el respecte a les regles, on qui més té més paga i en la idea que les decisions es prenen en comú", per la qual cosa difícilment "rebrà amb aplaudiments" una Catalunya independent per vies unilaterals.

El líder socialista ha anat més enllà i ha ironitzat amb el fet que Puigdemont argumenti que un referèndum unilateral pot ser vinculant. "Vinculant per a qui? Quan algun exponent de Junts pel Sí diu que un referèndum unilateral seria un altre 9-N patètic, té tota la raó. Estalviem-nos-ho", ha afirmat.

A més, ha advertit del "risc" que comportaria "situar fora de la llei a les institucions catalanes", que ha recordat que "són de tots".

D'una altra banda, Iceta ha considerat que la qüestió de confiança que va superar Puigdemont dijous passat és en realitat "un debat absolutament fallit, perquè el seu objectiu de fons no es va assolir", atès que la intenció era "donar una imatge d'estabilitat del Govern, però no hi ha cap garantia que els pressupostos del 2017 siguin aprovats" per part de la CUP.