El líder del PSC, Miquel Iceta, ha demanat aquest divendres a la majoria parlamentària independentista que aprofiti els propers dos mesos per buscar una alternativa al seu candidat, Carles Puigdemont, i trobar un president i un Govern que "pugui governar".

"Convindria aprofitar els propers dos mesos perquè la majoria parlamentària es pugui plantejar la investidura d'un altre candidat i d'un Govern que pugui governar", ha manifestat en una entrevista RNE-Ràdio 4.

Aquests dos mesos de marge de què parla Iceta són els que la llei catalana dona als partits per trobar un president a partir de la celebració del primer ple d'investidura: si passat aquest període no hi ha cap candidat amb els suports necessaris, es tornen a celebrar comicis.

Iceta ha recordat que a la legislatura anterior ja es va seguir aquest esquema quan JxSí va insistir fins al límit màxim perquè el president fos Artur Mas i, finalment, "va fer el primer pas al costat" per facilitar un acord i que pogués començar el mandat.

També ha recordat que el conseller Carles Mundó (ERC) i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell (ERC) van renunciar a repetir en el càrrec pels processos judicials oberts i ha conclòs que també és "una reflexió que haurien de fer els que volen governar Catalunya durant els propers quatre anys", en al·lusió a JxCat.

Al marge de la polèmica sobre si pot investir Puigdemont a distància o no, el líder socialista creu que el candidat de JxCat no és l'idoni, perquè als catalans els convé un president que "sigui a Barcelona, pugui actuar amb plenitud de facultats i no tingui la hipoteca d'un procés judicial obert".

Iceta recorda que el final de l'aplicació de l'article 155 només arribarà si es forma un nou Govern, i conclou que Puigdemont no és el millor candidat per a un Executiu català que es caracteritzi per "la capacitat de governar, l'estabilitat i el respecte a la legalitat".

Consell d'Estat

Iceta també ha considerat que correspon al Govern espanyol dir si recorre la investidura de Puigdemont malgrat la posició del Consell d'Estat, i assegura que el PSC només es planteja impugnar el plenari si el candidat de JxCat no apareix a l'hemicicle, no prèviament.

Iceta assegura que aquest dijous el president del Parlament, Roger Torrent, els va transmetre que Puigdemont "no descarta" anar al ple, per la qual cosa el PSC decidirà la impugnació el mateix dimarts, quan es confirmi o no l'absència del president cessat.

Ha explicat que el principal argument del PSC per impugnar un ple per l'absència de Puigdemont seria l'informe dels lletrats de la cambra, que van exposar que era "imprescindible" que el candidat a la Presidència fos present en una sessió d'aquestes característiques.