Una gravíssima incoherència i irresponsabilitat. Això suposaria pel líder del PSC, Miquel Iceta, donar suport a la qüestió de confiança presentada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En el debat d’aquest dijous al Parlament, Iceta ha deixat clar des del principi el ‘no’ socialista, com ja estava previst, a un debat que “probablement no doni l’estabilitat al Govern que es volia aconseguir”, segons ha dit.

Iceta ha posat en relleu una “profunda desconfiança política” amb un govern amb el qual “no comparteix objectius” i ha defensat “la via del diàleg, la negociació i el pacte”. Per ell, aquesta és l’única solució i alternativa a una unilateralitat que “no va enlloc”.

El líder socialista ha assegurat que el president de la Generalitat no té “ni legitimitat ni força per imposar” la unilateralitat, en referència al referèndum unilateral que Puigdemont va defensar en el cas que no es pogués aconseguir una via pactada. “S’entesta a presentar un projecte que representa només el 48% dels catalans, i la resta?”, ha interrogat.

També hi ha hagut crítiques dirigides cap a l’actitud del govern espanyol de Mariano Rajoy envers el procés català. “Ni immobilisme ni unilateralitat no porten enlloc”, ha insistit, tot defensant un “nou acord sobre una reforma federal”. Aquesta és, per Iceta, “la proposta més sòlida i viable que seria acceptada per una majoria de catalans i espanyols”.

L’espina dels pressupostos

El fet que el Govern no es reunís amb el PSC per intentar aconseguir el seu vot per aprovar els pressupostos ha quedat clavat a la memòria dels socialistes. Iceta no ha desaprofitat l’ocasió per retreure al president que aquesta negociació, ha dit, “és una festa on no ens van convidar”.

“Van decidir negociar els pressupostos només amb la CUP, però després s’encaparren a fer els altres també responsables” de no haver-se pogut aprovar, s’ha queixat. “No ens critiqui per no aprovar uns pressupostos pels quals no hi va haver ni una trucada ni mitja reunió”, ha exigit, a la vegada que acceptava que seria difícil que haguessin aconseguit el seu suport.

Riscos i perills

“No ens deixarem arrossegar per estratègies unilaterals, condemnades al fracàs i que poden tenir conseqüències irreparables per al govern i la societat civil”, ha assegurat Iceta. En la mateixa línia, ha alertat dels "riscos de divisió, els perills de dreceres fora de la legalitat i les falses promeses que poden dur a frustracions”.

“No creiem que aquests vuit mesos s’hagi solucionat cap dels problemes del país”, ha opinat, citant temes com el deute públic, la despesa social o les xifres de l’atur. Problemes que assegura que “no poden esperar a un gran dia quan se solucionaran per art de màgia”.

L'empat infinit

Les teories d'Iceta només "ens aboquen a l'empat infinit" a ulls del president Puigdemont. Així ho ha explicat al seu torn de rèplica, on ha reivindicat que el Govern "no es mourà de la seva idea", tot i que està disposat a "treballar amb tothom", sempre "sense abandonar el seu compromís".

El president ha matisat a Iceta que, si només es tracten els temes en els quals ja s'està d'acord, "no és una negociació, sinó una rendició" i ha reivindicat la necessitat que Catalunya sigui reconeguda com una nació "en els fets i no només en la literatura".

Sobre l'aprovació dels pressupostos, el president ha contradit Iceta assegurant que "no són una festa" i que es dóna per fet que qualsevol parlamentari s'hauria de "sentir concernit" amb el que fa el Govern. "No ha d'esperar que li posem la catifa vermella perquè vingui a negociar uns pressupostos que tenim l'obligació de fer", ha sentenciat.

Puigdemont ha confessat que "no es feia gaires il·lusions" que els socialistes li fessin confiança política, però que cal intentar "fins i tot les coses que a l'avançada són impossibles".