Després que el president Carles Puigdemont s’hagi dirigit a Miquel Iceta dient-li que hauria de dimitir per “vergonya” per haver aprovat el 155, el dirigent socialista s’ha defensat. En un acte sectorial sobre medi ambient aquest dijous a Sant Joan Despí (Baix Llobregat), el candidat del PSC ha replicat que “hi ha un sol responsable” del que ha passat: “aquell home que podent convocar eleccions i evitar la declaració d’independència hauria fet innecessària l'aplicació”.                                      

“Algun dia espero que ens expliquin la realitat”, ha assegurat Miquel Iceta. “Si la matinada d’un dimecres a un dijous l’equip que dirigia el procés va decidir que la millor sortida era convocar eleccions, per què al llarg del matí de dijous va fer-se enrere?”, s’ha preguntat. I ha sentenciat: “Estan buscant excuses per no responsabilitzar-se dels seus propis actes”. El primer secretari socialista ha dit que Puigdemont i els independentistes hauran de fer un “examen de consciència” sobre el que podrien haver fet i no van fer.

En aquest sentit, el candidat del PSC s’ha erigit novament com l’home capaç de trobar solucions. També s’ha referit a la seva proposta d’indult en cas de condemna ferma pels presos polítics, malgrat les crítiques rebudes per part dels partits unionistes. “Algú a Catalunya ha d’intentar pensar com cosirem les ferides”, ha assenyalat. “Quan faig propostes no és per guanyar o perdre vots”, ha afegit.

Iceta també s’ha referit a la mà allargada dels comuns per fer un govern d’esquerres juntament amb ERC. “El projecte i el programa d’ERC fan impossible un acord amb el PSC”, ha valorat. “Han dividit la societat, han afeblit l'economia i probablement l’independentisme necessitarà un cert temps per digerir tot el que ha passat”, ha conclòs en aquesta línia. 

Canvi de mentalitat col·lectiu

En l’acte, que ha girat tot al voltant de la seva proposta en matèria de medi ambient, Miquel Iceta ha advertit que “els canvis d’hàbits no poden ser només de les administracions, sinó que han d’arribar a cada casa”. És per això que ha defensat un “canvi de mentalitat col·lectiu que el Govern s’ha de comprometre a liderar”. En aquest sentit, ha lamentat que, de tota la flota que ha renovat la Generalitat, només hi hagi tres cotxes elèctrics.

“No dic que puguem fer un canvi al 100%, però si no hi ha una priorització evident no assolirem els objectius que ens plantegem”, ha afirmat. Sobre la llei catalana de canvi climàtic, recorreguda davant del Tribunal Constitucional, el candidat socialista ha assenyalat que “no és un problema de competències, sinó de competència”. És per això que ha defensat la coordinació entre les diverses administracions per afrontar els reptes climàtics i ambientals.