El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha presentat aquest dimarts a la llibreria Alibri el seu llibre La tercera vía. Puentes para el acuerdo, en què ha defensat que la solució per a Catalunya passa per “buscar una solució disposant de majories, que impliqui una votació i que ens allunyi de la ruptura”.  

A l’acte hi han assistit alguns dels membres que representen la tercera via a Catalunya, com Mario Romeo, president de l'associació La Tercera Via: Diàleg i Acord, o Ramon Espadaler, ex secretari general d’Unió Democràtica de Catalunya. Ha estat el PSC, però, personificat en Miquel Iceta, qui s’ha postulat com el defensor de la tercera via entre “l’immobilisme” del PP i el “rupturisme” que defensen els independentistes.

De fet, tot i que s’ha reconegut que existeixen altres “terceres vies” -com la que defensa per exemple l’expresident d’Unió Josep Antoni Duran i Lleida- l’exministre Alfredo Pérez Rubalcaba, que ha participat en la presentació del llibre, ha defensat que aquestes són vies “singulars” per a Catalunya i que van dirigides exclusivament a millorar la situació de la política catalana. En el cas dels socialistes, en canvi, “es tracta de reconèixer la singularitat de Catalunya dins d’Espanya”.

"També volem votar"

Un aspecte clau per solucionar la situació a Catalunya és, segons els socialistes, la reforma de la Constitució. “Nosaltres també volem decidir, també volem votar, però ho volem fer dins de la llei, per buscar un nou acord”, ha assegurat Iceta. En concret, tal com detalla en el seu llibre, “no hi ha més solució que la que es construeixi a través d’un procés de diàleg, negociació i pacte, i convé que aquest acord sigui refrendat per la ciutadania, per salvar de l’anomalia causada per la sentència del Tribunal Constitucional el 2010”.

En la presentació del llibre Iceta també ha carregat contra l’acció del Govern que, segons considera, està “enganyant conscientment” als electors conduint-los per un camí que “porta al precipici”. "No ens podem jugar el progrés de Catalunya en un sol penal", ha dit el primer secretari després de recordar que la independència hauria de ser "l'última opció".

Sobre el seu llibre, ha dit que és un llibre catalanista, “d’un català que vol seguir sent-ho, que se sent espanyol però que se sentirà més feliçment espanyol si Espanya reconeix Catalunya com el que és”, una nació. Per això ha proposat la creació d'una "comissió d'experts" per "delimitar el perímetre" d'una reforma de la Constitució.

"Us estimem tant que estem disposats a revisar la Constitució"

A l’acte, Miquel Iceta ha estat acompanyat de Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba. “Tot i que el llibre és meu, l’obra és seva”, ha dit per agrair-los la seva col·laboració en la presentació. Durant la seva intervenció, Rubalcaba ha lamentat que “les coses a Catalunya no estan bé” i per aquest motiu ha defensat la “pertinència” del llibre d’Iceta.

Entre d’altres aspectes, l’ha defensat per ser un “gran projecte”, ja que implicaria la reforma de la Constitució que, com a tal, tindria efecte, no només en tots els catalans sinó també en el conjunt d’Espanya. “Una reforma constitucional implica dir als catalans: 'us estimem tant, que estem disposats a revisar una de les nostres normes més importants: la Constitució'”.

Així mateix també ha destacat que es tracta d’un camí legal i ha reiterat que sense el compliment de les lleis no hi ha democràcia. A més, l’exministre ha destacat que el projecte d’Iceta permetrà votar, tant la Constitució com l’Estatut, i ha assegurat que busca una majoria de consens a Espanya i a Catalunya.

Aprofitant l’ocasió, Rubalcaba ha deixat anar una advertència de cara a les primàries del PSOE. “M’encanta venir a un acte de socialistes on parlem bé dels socialistes”, ha dit entre els aplaudiments i rialles del públic.