El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, considera que la legislatura "està esgotada" i preveu eleccions avançades al Parlament de Catalunya. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Iceta ha assegurat que només després d'unes noves eleccions s'obrirà una nova etapa a Catalunya. "Es tracta d'avançar, plantejar altres objectius i camins. Estic convençut que no arribarem a l'estiu amb aquest govern; tindrem eleccions", ha apuntat. 

El líder socialista ha tancat la porta a negociar uns pressupostos a Catalunya per al 2020 si Torra es limita a negociar-los només amb els partits independentistes. "Què vol el Govern? Així, el PSC no juga", ha indicat. Iceta s'ha mostrat convençut que la presidència de Torra ja té data de caducitat, ja que els "presidents contracturats no són bons, ni per a ells ni per al país". Sobre la compareixença que el president de la Generalitat ofereix aquest dijous a Madrid, el PSC "no n'espera res" perquè no creuen que digui "coses gaire diferents de les que ha dit aquests dies".

“Nosaltres volem un procés d’apropament”, ha suavitzat Iceta sobre les relacions entre Catalunya i Espanya. “Quan parlem de diàleg els oferim allò que no s’ha donat en massa temps: estar disposats a reconèixer l’altre i oferir converses en el marc de la Constitució”, ha justificat el primer secretari. L’objectiu? “Fer una Espanya millor en què Catalunya se senti més còmode”. 

Iceta no veu amb bons ulls la proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, de revifar la “confrontació democràtica” amb l’Estat. “No ens va agradar gens el que va dir”, ha reconegut. 

Investidura de Pedro Sánchez i recels amb Iglesias

Així mateix, Iceta preveu (però no espera) que Pedro Sánchez no serà investit president i que hi haurà una nova convocatòria electoral a l'estat espanyol. "Jo no les vull i esgotarem fins a l'últim minut un possible acord amb Unidas Podemos, però em temo que a Madrid tindrem eleccions", ha avançat. 

El secretari del PSC ha buscat, de totes maneres, el suport dels partits independentistes a la investidrua, i ha promès "el diàleg dins la constitució", que "no ha existit prou en el govern anterior". Iceta s'ha compromès a buscar solucions "per una Espanya i Catalunya millor" i ha fet una crida als catalans: "El Govern d'Espanya sap que, pel que fa a Catalunya, som davant un problema polític que només es resoldrà des de la política. És molt millor un govern del PSOE per afrontar el que ha de venir que qualsevol alternativa", ha dit en referència a un possible pacte de la dreta. 

Sobre la reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias que ha de tenir lloc aquest dijous, i que busca tancar un acord que hauria d’arribar abans del 23 de setembre per avalar la investidura de Pedro Sánchez abans de caure en la repetició electoralel socialista ha descartat novament la possibilitat d'un govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos perquè "no es donen les condicions". "Pablo Iglesias diu que vol entrar al govern perquè no es refia dels socialistes. No pots entrar a fer un govern amb qui no et refies". Per contra, Iceta ha dit que ara és moment de posar-se d'acord en polítiques concretes. 

El primer secretari ha lamentat que dins de la formació d'Iglesias hi hagi “sectors” que advoquen per sortides diferents: des de l’entrada al govern com a condició sine qua non, opció en què ha inclòs Pablo Iglesias i els seus afins, fins als “anticapitalistes que, senzillament, no hi volen entrar”. “El PSOE ha fet, com a mínim, cinc propostes amb fórmules concretes de col·laboració i participació que van ser rebutjades”, ha indicat el diputat català, i ha afegit: “Ells poden dir que no és el que volen, però hauran d’assumir conseqüències si anem a eleccions”. 

Sentència del judici

El líder del PSC ha assegurat que el seu partit acatarà la sentència del judici al procés que ha de sortir les pròximes setmanes i ha advertit que l'indult l'ha de demanar el condemnat. Iceta ha estat contundent i ha demanat que "ningú confiï que un cop surti la sentència, "el PSOE demanarà l'indult l'endemà". Iceta ha insistit que socialistes i independentistes parteixen de “supòsits diferents”.