El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reconegut aquest dilluns que si no es tramiten al Congrés els pressupostos generals de l'Estat "s'entrarà en una dinàmica preelectoral". En roda de premsa, el socialista ha evitat valorar les informacions que apunten que la Moncloa es planteja convocar eleccions el 14 d'abril i ha assegurat que a les converses que manté amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "mai ha parlat d'una data electoral".

Iceta ha opinat que és "absurd" pensar que Sánchez ja ha decidit convocar els comicis abans que el Congrés decideixi si tramita o no els comptes. D'altra banda, ha recordat al president de la Generalitat, Quim Torra, que no es produirà un "intercanvi" de reconeixement al dret a l'autodeterminació pel suport dels independentistes als copmtes estatals.

En roda de premsa posterior a l'executiva del partit, Iceta s'ha referit a l'entrevista de Torra a Catalunya Ràdio que ha condicionat la tramitació dels pressupostos de l'Estat al relator, al dret a l'autodeterminació i a la fi de la repressió. En concret, ha apuntat que "hi ha moltes maneres d'oposar-se al diàleg". "Alguns ho fan frontalment, dient que és una traïció. Una altra manera és situar com a prerequisit una condició que saps que l'altra part no accepta", ha sostingut. "Per dialogar se n'ha de tenir voluntat i demostrar-la", ha conclòs.

No hi haurà autodeterminació

A més a més, també ha afegit que el fet que "ningú hagi de renunciar a uns objectius, no implica que els altres els haguem d'acceptar". En aquest sentit, ha recordat que hi ha debats "condemnats al fracàs des del minut zero", en relació a la petició del Govern d'exercir el dret a l'autodeterminació. "No som partidaris del dret a l'autodeterminació ni del referèndum. Si hem de parlar d'això, la conversa serà curta", ha dit. 

"No hi haurà proposta favorable al dret a l'autodeterminació per part del govern espanyol i del partit socialista. Això Torra, fins i tot ho sap", ha subratllat. "Compartim absolutament la posició del govern espanyol sobre com s'ha de conduir el diàleg i sempre defensarem un diàleg en el marc de la llei", ha destacat.

"Manca de seguiment" a Colón

Pel que fa a la manifestació d'aquest diumenge a Madrid, Iceta ha dit que no va tenir el mateix seguiment que altres marxes convocades contra governs socialistes. Tot i això, ha criticat que el candidat a l'alcaldia de Barcelona Manuel Valls hi fos present. "Pensàvem que tenia un plantejament de catalanisme transversal", ha criticat. Tot i això, Iceta ha dit que la "manca de seguiment" popular a la manifestació "demostra fins a quin punt la gent vol diàleg". 

Del judici al procés, que està previst que comenci aquest dimarts, el primer secretari del PSC ha dit que confia que serà "just", amb una "demostració d'independència i imparcialitat" del poder judicial, que espera que "s'escoltin" totes les parts, testimonis i proves i que es qualifiquin els fets "segons l'estimació més adequada del tribunal". Iceta també ha emplaçat els partits a "fer política" durant el judici i a no "bloquejar" la tramitació dels pressupostos "bons" per Catalunya i Espanya. "No es tracta de pressionar ni condicionar, però si de posar a tothom davant de la seva responsabilitat", ha dit.