El coordinador general del PP, Xavier García Albiol, no se n’ha sortit amb la intenció de sumar un front comú amb PSC i Ciutadans per abordar la reforma del sistema de finançament. Albiol ha defensat aquest dilluns que “seria molt positiu que, per sobre dels projectes de partit, Arrimadas, Iceta i jo mateix fóssim capaços d’articular una proposta de finançament per oferir als nostres partits, a la societat catalana i al conjunt de la societat espanyola un nou sistema que permetés oferir als catalans uns millors serveis”.

Només Inés Arrimadas ha recollit el guant del PP: “si és una reunió per temes de Catalunya, ens reunirem amb qui toqui”, han respost des de Ciutadans. 

Iceta: “que es prengui una til·la”

Res a veure amb la resposta del PSC. El primer secretari, Miquel Iceta, ha rebutjat la proposta i ha recomanat al dirigent popular que es prengui “una til·la”. En canvi, Iceta ha animat Albiol a aprofitar que el PP encara és al Govern espanyol per demanar que millori el finançament de Catalunya i que demani al ministre d’Hisenda que “parli de forma molt diferent de com ho està fent ara”. "Mentre Montoro continuï atribuint la responsabilitat del dèficit a les comunitats, no tenim res a parlar amb el PP sobre finançament", ha resumit Iceta.  

La resposta del socialista arriba després que Albiol enviés la invitació pel front comú, però també es referís a Miquel Iceta com “la celestina”. “Iceta ha tornat a l’ambigüitat política per aplanar el camí del pacte entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias”, ha afirmat després de lamentar el que ha considerat “la deriva nacionalista” del PSC.    

El germen d’un bloc pel 'no'

En cas d’haver-se concretat, aquesta aliança pel finançament podria haver estat el germen d’una unió per plantar cara al Govern i als partits independentistes. De moment, sembla evident que la possibilitat que qualli és més lluny que a prop.