"Seria horrorós que la via canadenca quedés fora del debat" que celebrarà el PSC al congrés del novembre. Sota aquesta premissa, el líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat partidari en una entrevista a l'ACN de parlar sobre totes les qüestions per tal que el resultat sigui "còmode per a tothom". "M'oposaria radicalment que hi hagués coses que quedessin fora del debat", ha aclarit.

Mentrestant, per la seva banda, qui fins ahir era membre de l'executiva dels socialistes catalans i exprimer secretari del partit, Pere Navarro, ha rebutjat de ple a Europa Press que la formació inclogui aquesta via i ha demanat que el congrés se centri exclusivament en la reforma federal.

Contradient-se completament, Iceta ha advocat per la via canadenca perquè en cas que la "via bona" fracassi, és una alternativa possible, però, per Navarro, això no entra dins dels seus plans: "Nosaltres tenim un projecte, que és la reforma de la Constitució i no té pla B".

Reforma constitucional

L'actual líder del PSC ha insistit que la via canadenca només seria l'última opció si la seva aposta de la reforma constitucional no acaba prosperant, però per Navarro només hi ha una solució, que és la negociació amb l'Estat de la via federal.

Tanmateix, però, va ser ell qui el 2012 va defensar la celebració a Catalunya d'un referèndum com el d'Escòcia perquè havia nascut fruit de les negociacions entre el govern britànic l'escocès. Ara bé. Aquesta consulta que defensava llavors tampoc no tenia a veure amb la independència de Catalunya.

Precisament per això, l'exlíder socialista s'ha lamentat que aquesta aposta que va fer ara fa sis anys li va costar ser el socialista del "dret a decidir", fet que ja va originar algunes controvèrsies amb els socialistes espanyols. "Aquests referèndums de 'sí' o 'no' o blanc i negre, de 51% i 49%, no solucionen el problema [...]. No és la solució, sinó la manera en què els polítics se sacsegin les responsabilitats", ha sentenciat.