La negociació està en marxa. Segons fonts socialistes, l'actual primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el seu entorn han fet arribar a la viceprimera secretària, Núria Parlon, una oferta per pactar abans d'enfrontar-se en les primàries pel lideratge del partit al qual que tots dos volen concórrer. De fet, públicament tots dos candidats asseguren estar oberts a arribar a un acord, però sembla que, de moment, els termes del possible pacte no convencen les dues parts.

En els darrers dies, el sector partidari d'Iceta ha posat sobre la taula una primera fórmula que serveixi, si més no, per obrir la negociació. Es tractaria d'establir una bicefàlia orgànica, on Iceta i Parlon tindrien dos càrrecs homologables i amb el mateix pes, on ell seguiria sent el president del grup parlamentari i la cara visible del PSC a la cambra, ella lideraria el partit internament, i permetria que l'alcaldessa pogués assumir properament ser cap de llista al Parlament, aplicant així un relleu natural.

L'entorn de l'alcaldessa de Santa Coloma no veu malament el marc general de la proposta i hi coincideix en molts dels punts, però des del seu entorn asseguren que per tancar bé un pacte caldrà mesurar quines forces té cadascú, i per això no contemplen, de moment, assolir un acord sense que es voti en primàries el 15 d'octubre. A més, hi ha diversos esculls que impedeixen que l'alcaldessa accepti l'oferta.

D'entrada, Parlon creu que la figura d'Iceta i la seva poden conviure, però per un temps més curt del que plantegen inicialment els partidaris de l'actual primer secretari. L'alcaldessa pretendria aconseguir el control intern i extern de la formació en un termini breu de temps, de tal forma que la seva fos la veu més autoritzada i la que marqués el missatge de cara a poder ser la presidenciable en la propera cita a les urnes catalanes. Tant és així que des del seu entorn fins i tot hi ha qui planteja que Iceta podria mantenir el càrrec homologable al de Parlon dins el PSC però que hauria de deixar la presidència del grup parlamentari. 

Tant Miquel Iceta com Núria Parlon saben que plantejar les primàries per la primera secretaria com una guerra entre dues figures tan potents internament podria tenir efectes negatius i partir el PSC en dos. És per això que tant ell com ella han posat sobre la taula des del primer dia la possibilitat de tancar un pacte que eviti la fractura i l'enfrontament fins a les darreres conseqüències. Segons han explicat diverses fonts socialistes, ja s'han donat els primers intents que, de moment, no estan fructificant.

Possible acord, però quan?

Amb tot, el principal problema per assolir un pacte entre tots dos rau a quan tancar-lo. Des de l'equip d'Iceta voldrien que hi hagués un acord abans d'arribar a les primàries, i si fos possible fins i tot abans de formalitzar els avals de cada candidat. Però l'entorn de Parlon està decidit a mesurar forces. Asseguren que coneixent quin suport intern té cadascú es podran negociar millor els termes del pacte i els tempos dels canvis i d'un possible relleu d'Iceta per Parlon. Així, consideren que després de votar en les primàries es podrà establir una estructura, una direcció i un repartiment de papers més adequat que el congrés socialista de novembre validaria. És per això que no es plantegen, de moment, poder assolir cap acord abans de votar el 15 d'octubre. 

Malgrat aquest criteri general entre els més propers a Parlon, algunes fonts socialistes que li donen suports aconsellen l'alcaldessa que no tensi tant la corda, i que si veu la possibilitat d'un pacte que garanteixi la renovació del lideratge a curt termini, el faciliti i no esperi a la votació de les primàries. De fet, només la recollida d'avals ja podria servir a Parlon i Iceta per mesurar forces, segons aquestes mateixes fonts. 

Aquests primers moviments arriben just uns dies abans de l'inici formal de la cursa per la primera secretaria. Dilluns vinent, el PSC obre el termini per presentar formalment les candidatures. Dimecres, quan es tanqui, començarà el període de recollida d'avals, i si cap acord ho impedeix, el 15 d'octubre els socialistes escolliran el seu líder en primàries.