No ha estat possible l'entesa i, finalment, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la viceprimera secretària, Núria Parlon, s'enfrontaran en primàries.

Ambdós han enviat la documentació necessària per fer efectiva la candidatura al partit aquest matí per correu electrònic.

Procediment

L'autoritat electoral del PSC té fins a les 12.00 del migdia d'aquest dimecres 21 de setembre per validar les candidatures i rebre'n d'altres, en cas que hi haguessin. A partir d'aquell moment, els aspirants recolliran els avals i, si els aconsegueixen, s'enfrontaran en primàries el proper 15 d'octubre.

Més PSC, millor Catalunya

Iceta va fer el passat divendres la posada de llarg de la seva candidatura. Amb el lema “Més PSC, millor Catalunya”, Iceta reivindica que “quan millor li ha anat a Catalunya, ha estat quan el PSC ha tingut més força”.

Per això defensa que, després d’haver agafat les regnes del partit en el moment més crític, ell és la persona que està en millors condicions per dirigir el partit.

Iceta entén que la transició d’un partit esmicolat a tornar a ser un referent de l’espectre polític necessita de més temps.

Durant la presentació del seu projecte, l’actual primer secretari va retreure a Parlon que, sí o sí, volgués anar a primàries. Entre d’altres coses perquè, segurament, l’últim que necessita el PSC és una nova lluita de fang.

Sigui com sigui, Iceta va advertir que, si finalment hi havia primàries, aniria a guanyar. Una de les cartes a favor del primer secretari és que defensa que els socialistes no es poden permetre que el líder del partit no lideri també el grup al Parlament. Parlon no és diputada i, per tant, si fos escollida primera secretària, no podria liderar el grup al Parlament en un curs polític que es preveu més que intens.

Reiniciar el PSC

Per la seva banda, l’acaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, és partidària de “reiniciar el PSC”. I entén per reiniciar, entre d’altres coses, donar pas a una nova generació del socialisme i replantejar, per exemple, les relacions amb el PSOE per donar més autonomia al socialisme català a Madrid.

Si guanya les primàries, no descarta pactar una direcció conjunta amb Iceta però és partidària que la militància digui abans la seva per ponderar la relació de forces dels dos candidats.