El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat favorable a arribar a acords amb els independentistes abans que amb el PP. "Prefereixo negociar amb independentistes a un govern de Rajoy sempre que renunciïn al referèndum", ha assenyalat al programa Más de uno d'Onda Cero, on ha assegurat que el PSOE té l'obligació "política i moral" d'explorar una alternativa a un govern del PP.

Per aquesta raó, ha confirmat que prefereix pactar amb els partits independentistes a un Govern popular o de Mariano Rajoy, perquè vol una sortida de la crisi diferent. En tot cas, ha aclarit que el PSOE no pactaria mai un referèndum sobre la independència.

"Cal prendre seriosament la regeneració i es requereix un govern que estigui disposat a parlar sobre Catalunya", ha afegit. A més, ha posat com a exemple a Portugal, que considera que gràcies al govern d'esquerres, "comença a recuperar el crèdit internacional" i ha insistit que és impossible aconseguir alhora no votar Rajoy, que no hi hagi noves eleccions i estar en l'oposició.

Petites ferides

A més, en una entrevista a RNE4, Iceta ha admès que les primàries que el partit farà el 15 d'octubre poden obrir "petites ferides", tot i que no dubta que els socialistes estaran en condicions de tancar-les. Ha destacat que "és veritat que entre membres d'agrupacions es poden mirar diferent, però entre els dos candidats no hi haurà problemes", i ha assegurat que el diàleg i la cordialitat caracteritzen la seva relació amb l'altra candidata, Núria Parlon.

D'ella ha exalçat la seva extraordinària vàlua política i personal, i ha dit que representa "moltes coses de present i de futur", però creu que no ha arribat el moment de canviar de líder del partit ni de rumb. "En un moment tan crucial, és molt bo que el líder del PSC estigui al Parlament" –una condició que ell compleix i Parlon no– i ara cal compartir lideratges i no intentar substituir, ha destacat.