El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reconegut que els resultats obtinguts en les eleccions del 21-D no eren els que esperaven i, entre d'altres, ha dit que no han aconseguit generar "prou confiança" entre els sectors populars no independentistes. En una roda de premsa posterior a l'executiva del partit i acompanyat del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; Iceta ha apuntat tres motius pels que creu que no s'han aconseguit els resultats esperats: no haver generat aquesta confiança, no haver parat prou compte en l'excepcionalitat del moment i el fet que la tercera via "no és vista encara com la solució per superar una situació tan polaritzada". Ha reconegut que hi ha majoria independentista però ha insistit als líders independentistes que han de "rectificar el rumb o les coses aniran pitjor".

Iceta i Sánchez han comparegut a la sala de premsa de la seu del carrer Nicaragua de Barcelona, després d'una executiva de valoració dels resultats en que també han participat el propi Sánchz; el secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos; i la vicesecretaria Adriana Lastra. 

Com ja va fer la mateixa nit del 21-D, Iceta ha afirmat que els 17 escons aconseguits pel PSC no eren el resultat que esperaven i l'ha qualificat d'avenç "modest". "Esperàvem més, esperàvem contribuir a trencar la majoria del bloc independentista i a tenir un resultat amb més rellevància política al Parlament", ha declarat. Segons ell, el resultat és una situació "molt definida en dos blocs" però ha valorat que un no pot "imposar-se" a l'altra. 

Ha assegurat que més que més que el triomf de Cs, li preocupa que la majoria independentista al Parlament es repeteixi perquè és això el que "bloqueja" la situació política. "Esperem que ens diguin què pensen fer amb ella perquè els problemes dels catalans no poden esperar", ha manifestat. 

El primer secretari ha dit que no es pot donar res per fet però ha afegit que és "obvi" que hi ha una majoria independentista que tot i que "retrocedeix" en escons els habilita per investir un president i formar govern. Sobre això, ha reiterat que ells no donaran suport a aquesta investidura ni a la constitució d'un govern independentista i se situaran "clarament a l'oposició". Per a Iceta, el problema no és si podran formar govern sinó "quina política voldran fer". 

Tot i els resultats i l'autocrítica, el candidat del PSC el 21-D ha defensat que la proposta de fons que plantegen, de superació de blocs, reconciliació i diàleg; és la que mantindran "amb un ancoratge clar a l'esquerra" i amb la voluntat d'aconseguir millor finançament i major autogovern per a Catalunya. Ha mostrat també el seu respecte per les decisions judicials però ha reivindicat que la solució al conflicte només pot ser política. Per últim, ha explicat que en els propers dies obriran relacions amb tots els grups parlamentaris per posar en marxa la legislatura i "conèixer les intencions d'uns i altres".

Espadaler demana "diàleg bilateral"

Units per Avançar ha reclamat l'obertura d'un "diàleg bilateral" entre els governs català i espanyol, l'aixecament "immediat" de l'article 155 i l'abandonament de la via unilateral per part de l'independentisme. El comitè directiu de la formació s'ha reunit aquest divendres per valorar els resultats electorals del 21-D i ha defensat que l'aliança entre el PSC i ells "ha resistit la polarització i ha crescut en vots i també en escons".

Segons Units, les dades "avalen" el plantejament no frontista i exigeixen dur a la pràctica la seva aposta de diàleg. La formació ha afirmat que les eleccions demostren la "polarització" de la societat en dos fronts contraposats com una realitat que cal conèixer i respectar però també gestionar des de la política i les institucions.