Miquel Iceta necessita trobar el seu paper dins el socialisme, català o espanyol. I així continua, a l'espera del que vulgui fer d'ell el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Malgrat distingir el PSOE del PSC, la decisió final està a Madrid i el primer secretari dels socialistes catalans ho sap: "Sánchez em va dir que vol comptar un dia amb mi però mai m'ha dit sobre què. Qui fa el govern i decideix qui està o no, és ell. Podem especular però no ho donaré per fet".

Les especulacions era la resposta a si es veia com a ministre de Política Territorial. En declaracions a La Sexta, Iceta va deixar clar que està molt motivat. Fins i tot ho compara amb una altra cartera, la d'Agricultura on no s'hi veu però en la de territori sí: "Podem especular però no ho donaré per fet. Política Territorial s'apropa al que jo he fet però el que vull és ser útil. La meva ambició és de projecte col·lectiu i per tant, fer qualsevol cosa des d'aquesta direcció m'agradaria". És a dir, sí a tot.

Amb la claredat que parla quan anomena Sánchez, també recorda que en política mai pots donar per fet res. Quan ja estava pràcticament beneït que presidiria el Senat, el maig del 2019, les coses es van torçar a última hora.

El globus sonda que van llançar no va agradar a ERC, amb qui Sánchez volia mantenir bones relacions i, finalment, van proposar Manuel Cruz. Aquest però ja no presideix la cambra alta des de desembre del 2019, substituït per Pilar Llop. Iceta ho recorda per no fer volar coloms, ara com a ministre: "Afortunadament no em vaig fer moltes il·lusions amb el Senat i jo no he llegit en el BOE" que serà ministre.

Illa candidat

Tot i que ja s'han desgranat alguns detalls, explicats pels mateixos protagonistes, encara queden alguns serrells per explicar. A tall d'exemple, Iceta va dir a Catalunya Ràdio que ell havia pres la decisió de no ser candidat a les eleccions catalanes.

Però ara, admet que Pedro Sánchez també tenia la mateixa idea: "Espero que no s'enfadi si ho dic però ell també ho havia pensat perquè en Salvador està en condicions de treure un millor resultat i tinc molt bona sintonia personal i em va dir 'és que portes molt, això crema molt'. I és veritat, la política catalana crema molt".

I davant d'aquells que critiquen que Salvador Illa deixi el ministeri de Sanitat, recorda que "els ministres no han de ser uns experts" i defensa que el més important són els responsables públics com l'equip liderat per Fernando Simón. A més, li sobta que l'oposició, com PP o Ciutadans, demanava la dimissió d'Illa i ara critiquen perquè marxa.

De fet, considera que no és una irresponsabilitat malgrat estar a les portes d'una tercera onada i la nova variant de la soca britànica: "Vull recordar que va ser el màxim responsable d'un primer moment on el govern central manava i ara, en una situació de cogovernança amb les comunitats autònomes i amb l'inici de la vacuna" és diferent.