El primer secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, ha reivindicat "l'esperit de diàleg" d'Ernest Lluch, tot recordant que, com a polític, va saber "transcendir arrengleraments partidistes i ideològics". Iceta ha reclamat que aquest diàleg ha de permetre "modificar, encara que sigui lleument, les posicions de partida d'uns i altres".

Durant l'homenatge anual a la figura del dirigent socialista assassinat per ETA a Maià de Montcal (Garrotxa), Iceta també ha posat de relleu que Lluch va ser "defensor d'una Espanya moderna, democràtica i reconciliada".

Eulàlia Lluch, filla gran del polític desaparegut, ha demanat als polítics "ser capaços d'arribar a acords" com va intentar el seu pare al País Basc. No hi ha hagut cap incident ni protesta en l'acte, malgrat els mals pronòstics que Eulàlia Lluch havia fet en una entrevista a Catalunya Ràdio, on va dir que no acudia "gaire tranquil·la" a l'homenatge.

El primer secretari del PSC ha recordat també "que qui vol dialogar de veritat sap que primer ho ha de fer contra si mateix, contra els seus dogmes i veritats apreses".

Miquel Iceta ha recordat que "la memòria de l'Ernest és incòmoda, perquè ens fa petits; quan un mira què va significar i aportar, s'adona fins a quin punt les petites querelles partidistes no tenen sentit".

"Capaços d'arribar a acords"

A l'homenatge hi eren dos dels fills de Lluch, l'Enric i l'Eulàlia. El primer ha recordat que "el diàleg" que propugnava el seu pare "ha caigut en desús de manera preocupant" en el conflicte polític entre l'Estat i Catalunya, on s'ha "trobat a faltar la voluntat real de saber escoltar els altres".

L'Eulàlia ha insistit en la necessitat que els polítics "arribin a acords" per superar l'atzucac que viu Catalunya. "El meu pare era un home de pau i va ser assassinat per ETA per defensar el diàleg; no som capaços d'arribar a acords avui, que no hi ha morts (ni vull que n'hi hagi)?", s'ha preguntat.

Eulàlia Lluch ha recordat que, personalment, creu "en Europa i en el federalisme" i, per això, ha demanat als polítics que "dialoguin" per "reconduir" la situació política actual. "Agafeu aquesta part del meu pare", ha dit.

L'homenatge s'ha tancat amb l'ofrena floral a la tomba del polític desaparegut. Hi han pres part nombrosos polítics socialistes gironins i també el número 3 de la llista per Barcelona, Ramon Espadaler, o la 2 per Girona, Montse Surroca, ambdós d'Units per Avançar.