Joc d'ironia. El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha aprofitat una visita a Barcelona per enviar un dard a l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, i el Partit Popular per l'enèsim cas de corrupció que taca els conservadors. La setmana passada, el jutjat d'Instrucció número 47 de Madrid va admetre a tràmit la querella de la Fiscalia Anticorrupció contra el fill de Naty Abascal, Luis Medina, i l'empresari Alberto Luceño en l'operació amb la qual considera la justícia que van cometre un pelotazo de llibre amb els pràcticament sis milions d'euros que van cobrar dels contractes perquè l'Ajuntament de Madrid rebés material sanitari per fer front a la primera onada de la covid. El mateix José Luis Martínez Almeida manté un lligam entre tots dos i el PP madrileny a través "d'un cosí o un germà", segons el mateix Medina. Tot i rebre una comissió del 8% i que la Fiscalia argumenti que part d'aquests diners s'hagin derivat en el blanqueig de capitals amb la compra d'un iot, Medina nega qualsevol mena d'estafa.

Aquest dijous, Miquel Iceta ha volgut pronunciar-se al respecte, i ho ha fet amb una mostra clara d'ironia. Quan ha estat preguntat pel cas de les mascaretes, en castellà, s'ha limitat a respondre a la paraula marcant un clar espai entre la primera síl·laba i les tres darreres: "Más carillas". Per si no quedava prou clara la broma, el ministre ho ha aclarit remarcant que s'expressava "amb un espai entre más i carillas". Més enllà, s'ha afanyat a dirigir-se amb un to més seriós, exigint a totes les administracions un "màxim esforç de transparència" per tal de resoldre qualsevol dubte. Però també ha carregat contra el Partit Popular per aquest darrer cas de corrupteles, i ho ha fet amb un avís al nou líder dels conservadors, Alberto Núñez Feijóo: "Ja sé que intentar aclarir temes de corrupció va acabar amb l'anterior president del PP, i espero que això no impedeixi que el nou president Feijóo faci un esforç pel bé de tots".

El cas de les mascaretes defectuoses de l'Ajuntament de Madrid que la Fiscalia titlla de corrupció pel pagament, per part del consistori de l'alcalde José Luis Martínez Almeida, de més de sis milions d'euros a comissionistes obre un nou capítol coincidint amb les vacances de Setmana Santa. Un dels dos comissionistes és ben famós a la premsa del cor. Luis Medina, fill de Naty Abascal i el difunt duc de Feria, ha marxat d'Espanya tan bon punt va conèixer la notícia que quedava imputat per presumptes delictes de blanqueig i estafa. De fet, en declaracions a El Confidencial, va referir-s'hi sense escrúpols: "Vaig cobrar un milió d'euros, però no és il·legal". Medina manifesta no estar preocupat per tot plegat, una tranquil·litat que de ben segur deriva perquè econòmicament no es veurà afectat. El jutge que ha obert la querella plantejada per la Fiscalia, assegura que Medina tan sols té 247 euros al banc i demana plantejar altres responsabilitats civils que puguin fer-li "pagar" les responsabilitats que té en el cas.

Mascaretes als espais culturals

D'altra banda, el ministre també s'ha pronunciat sobre les mascaretes, però no en relació amb les comissions milionàries d'Almeida, sinó amb el seu ús ara que s'arriba al final de l'obligatorietat en interiors. Iceta ha manifestat que no creu que hagin de ser obligatòries en espais tancats com per exemple el teatre i els cinemes. "No veig el motiu per mantenir l’obligatorietat de les mascaretes en entorns tancats; en el moment que s’aixequin per a les escoles s’han d’aixecar per a tots", ha dit. En canvi, recorda que hi ha altres entorns en els quals és preferible la seva presència, com al transport públic.

Illa carrega contra Argimon

Mentrestant, el seu company de partit i substitut com a primer secretari del PSC, Salvador Illa, també s'hi ha referit a les mascaretes, en el seu cas per carregar contra el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, després que aquest hagi avançat la fi de les mascaretes a les escoles 24 hores. La Generalitat té previst publicar una resolució per flexibilitzar l'ús de les mascaretes als centres escolars la nit del 18 al 19 d'abril, amb l'objectiu que la mesura estigui en vigor quan els alumnes catalans tornin a les classes després de les vacances de Setmana Santa, un dia abans que la mascareta deixi de ser obligatòria a la resta d'Espanya.

Per Illa, aquesta mesura no té sentit i "minva un consens assolit entre l'Estat i les comunitats autònomes", d'acord amb criteris tècnics. "Quin problema concret soluciona avançar 24 hores la retirada de l'ús obligatori de la mascareta per a un col·lectiu? És un error. Estic enfadat? No, estic decebut, que és pitjor", ha sentenciat l'exministre de Sanitat en declaracions a EFE.