El líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat sorprès pel discurs d'investidura de Jordi Turull d'aquest dijous al ple. Segons Iceta, el diputat de JxCat ha fet un "gir de 180" en un discurs que ha titllat d'"autonomista" que assegura que li ha recordat "no a Mas ni a Puigdemont", sinó a l'expresident Jordi Pujol. En aquest sentit, ha recordat que el candidat no s'ha referit a la República catalana ni del suposat acord per crear un Espai Lliure de Brussel·les.

Iceta considera que darrere el discurs de Turull hi ha el condicionant de la citació del jutge Pablo Llarena d'aquest divendres, on farà l'ordre de processament i pot modificar les mesures cautelars, pel que s'ha mostrat poc confiat en la voluntat de canvi d'estratègia dels independentistes. Tot i això, Iceta ha assegurat que si el discurs és sincer,  poden comptar amb ells "a canvi de res". Malgrat això, ha assegurat que el discurs no li ha semblat "sincer".

El líder del PSC s'ha queixat de la convocatòria urgent del ple, i encara més quan no hi havia una majoria independentista, i ha rebutjat que el Parlament hagi d'estar condicionat al calendari judicial. En aquest sentit, ha argumentat que "nomenar algú que té limitades les capacitat no és un bon servei al país".

A més, Iceta ha recordat que "la darrera legislatura no va acabar bé", perquè va finalitzar amb una "república proclamanda però no real, una desbandada del govern i un 155", i amb ha una "societat dividida". Finalment, ha apel·lat al diàleg i ha demanat un canvi de dinàmica política.