Si es repeteixen els mateixos fets, la resposta serà la mateixa. Així ho ha volgut advertir Miquel Iceta a Quim Torra durant el segon debat d’investidura d’aquest dilluns, en què serà investit per majoria simple. “Com no voldríem que el 155 s’hagués d’aplicar novament, els encoratgem a no haver-ho de provocar”, ha dit el primer secretari del PSC, que ha assenyalat el ple del 6 i 7 de setembre, el referèndum de l’1-O i la declaració del 27 d’octubre com a detonants.

El dirigent socialista ha arrencat la seva intervenció preguntant a Torra si “respectarà el marc vigent”. En aquest sentit, l’ha volgut advertir que en l’ordenament legal vigent, l’Estatut i la Constitució, no hi té cabuda ni el Consell de la República ni una assemblea d’electes. “Els jocs de paraules no han portat gaires rendiments, però sí més d’un disgust”, ha assenyalat. “No volem que la seva presidència fos la zona zero de les nostres institucions”, ha insistit.

Per altra banda, i en referència a les seves piulades i articles del passat, Iceta l’ha instat a “assumir que Catalunya està formada per tots els catalans, també pels que se senten espanyols”. És en aquest sentit que li ha preguntat “què pensa dels catalans que també se senten espanyols”. I li ha etzibat. “Si per fer República cal empetitir la nació, no ens serveix. Si per fer República s’han de vulnerar les lleis, això acabarà com el rosari de l’aurora, en una batalla campal”.

“Quan mira Catalunya, ens hi veu a tots o només una part?”, li ha preguntat el cap de files del PSC, que li ha plantejat més interrogants: “Segur que el diàleg que proposa és sense condicions?”. I ha conclòs: “Nosaltres volíem investidura i Govern, però també volíem una nova etapa”.