"No faig altra cosa que pensar en Espanya". Amb aquestes paraules, el líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha tornat a reiterar en el seu 'no' a Mariano Rajoy avui a El Matí de Catalunya Ràdio, on ha volgut deixar clar que, a parer seu, un govern del PP "és el que més em fa patir perquè Catalunya en forma part".

Convençut que la continuïtat dels populars al capdavant de l'Estat "és el que més posa en perill Espanya", Iceta s'ha desvinculat totalment de les intencions dels socialistes andalusos d'abstenir-se en la investidura de l'actual president en funcions i, precisament per això, ha dit ben clar que "si en algun lloc el partit socialista no pot aparèixer amb el PP, és a Catalunya". Encara en aquest terreny, Iceta ha negat que tingui cap intenció d'entregar l'acta de diputat com va proposar Susana Díaz.

Ara bé. També ha recordat que amb només 12 abstencions el PP ja pot governar, però ha insistit que ell votarà 'no'. En aquest sentit, el primer secretari del PSC ha recordat que el partit que lidera és "independent del PSOE" i ha posat de manifest que els socialistes catalans "sobiranament estableixen una relació federal amb el PSOE".

Recuperar el diàleg

Iceta ha advocat per protagonitzar "un paper útil per recuperar el diàleg", però ha posat sobre la taula que, per tal que això sigui així, "el PSC no es pot posicionar a favor dels dos bàndols" perquè "si alguna cosa ha mancat al partit socialista, és diàleg". 

Lligat amb això, el líder del PSC s'ha obert a dialogar sobre l'abstenció a Rajoy perquè "vés a saber si hi ha un conill al barret", tot i que ha deixat clar que, a judici seu, "l'abstenció és deixar que el PP vagi fent" en qüestions relacionades amb la corrupció.

A més, també ha llançat una pregunta a l'aire per voler dialogar amb els independentistes: "Com arreglarem el problema sense parlar amb els independentistes, que, a més, és una part molt nombrosa?". "Necessitem un govern de Catalunya i un d'Espanya que comencin a parlar", ha sentenciat.

Curta legislatura

Sobre la legislatura que enceta el govern espanyol, Iceta no ha estat gaire optimista i li ha donat un màxim de vida de dos anys perquè, ha recordat, "el president de la gestora diu que el PSOE no garanteix l'estabilitat".

I no només això. "L'única manera d'obligar el PP a fer determinades coses és que afronta una llarga etapa d'oposició", ha subratllat. Ara bé. Iceta ha assegurat que continuarà insistint al PSOE fins a l'últim moment perquè voti 'no' a Rajoy.