A menys de 48 hores perquè el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, defensi els indults en un acte al Liceu de Barcelona, els dos homes forts del PSC, Miquel Iceta i Salvador Illa, han sortit a aplanar-li el camí.

En el consell nacional que els socialistes han celebrat aquest dissabte, Iceta ha defensat la mesura de gràcia reivindicant que "ara estem en temps d’indults, de perdó i de concòrdia". "Hem de respectar qui no ho veu clar, hem de respectar totes les sensibilitats i totes les opinions, però hem de convèncer molta i molta gent que el PSC sempre ha defensat el retorn de la política. la nostra obligació com a polítics és ser d’utilitat pública. Estem intentant desfer un camí d’errors en què no vam tenir res a veure però que vam advertir dels seus efectes”, ha afegit.

El ministre de Polítiques Territorials i Funció Pública també ha exaltat les figures d'Illa i Sánchez, relacionant-les amb "el retrobament, la cogovernança i la concòrdia". Segons Iceta, l'exministre de Sanitat ha demostrat que l'Estat pot treballar conjuntament amb les comunitats autònomes per combatre la pandèmia. "Amb la cogovernança. el Salvador ha fet un pas endavant cap al federalisme, que és la millor manera d’articular territorialment Espanya i combatre els desequilibris i les desigualtats”, ha dit.

"Gest de generositat"

Per la seva banda, Illa ha assenyalat que "aquestes darreres tres setmanes han estat un èxit polític pel PSC". Ha valorat que "els indults no són una victòria ni una derrota de ningú, són un gest de generositat, d’afirmació de l’Estat de dret, d’impuls a la concòrdia i de valentia política".

"S’ha demostrat la derrota de la via de la discòrdia. A Catalunya estan avançant els milloradors i estan retrocedint els empitjoradors, en paraules de Raimon Obiols. Guanya el retrobament, el diàleg i la concòrdia. Un esforç combinat que està fent que s’obri pas un nou temps a Catalunya", ha reivindicat.

Ara bé, Illa ha situat com a línia vermella "el respecte a la llei". "El seu incompliment és el que explica algunes situacions que estan vivint moltes persones", ha apuntat en referència als presos polítics. "S’obre un temps nou a la política catalana que ha de tenir dues regles: dir la veritat, dir en públic el que es diu en privat, per no generar falses expectatives; i treballar per unir i no per dividir, treballar en la millora de l’autogovern, que és el que sempre hem defensat", ha afegit.

 

Imatge principal: Salvador Illa i Miquel Iceta, en un acte electoral per al 14-F / Foto: Europa Press