El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha guanyat aquest vespre les primàries socialistes amb un 54,14% dels vots contra l'alcaldessa de Sant Coloma, Núria Parlon. Tan bon punt ha vist confirmat el lideratge, ha assegurat un cop més que els diputats del seu partit votaran no a Rajoy i ha demanat al PSOE que no es converteixi en una "crossa" del govern del PP.

Poc després de les vuit del vespre, el president del consell nacional del partit, Celestino Corbacho, ha comparegut a la tercera planta del PSC per anunciar davant premsa i militants que Iceta havia guanyat per un 54'14% dels vots contra el 45,86% que ha obtingut Núria Parlon

La victòria del primer secretari, tot i ser clara, confirma el frec a frec que han mantingut els dos candidats fins a l'últim moment. Amb 9.031 vots emesos ha votat el 50,82% de la militància: 4.142 a favor de Parlon i 4.889 per Iceta. L'alcaldessa de Santa Coloma ha perdut la batalla però el resultat li permetrà plantejar-ne d'altres, pronosticaven dirigents socialistes, conscients que d'aquí quinze dies el partit celebrarà el seu congrés.

Crida a la unitat

Tan bon punt ha comparegut a la seu socialista, Iceta ha deixat clares les seves crides a la unitat i l'aposta per una direcció més "compartida i col·legiada". El líder socialista ha volgut esvair els temors que hi havia entre els pesos pesants del partit que el combat pel lideratge desemboqués en un conflicte intern.

"Aquest partit vol unitat, cohesió, fermesa, alegria, lluita, combat, tornar al carrer, guanyar a les institucions, donar una alternativa política a Catalunya i contribuir a una alternativa en el conjunt d'Espanya", ha proclamat davant la premsa i simpatitzants.

El primer secretari ha assegurat que el vot d'avui és "l'única divisió" que es pot permetre el PSC i ha garantit que no quedarà "cap ferida" després de la pugna amb Parlon. "Ni parlonistes, ni icetistes, hi haurà socialistes", ha garantit.

Al PSOE: 'no' a Rajoy

El següent punt de la seva intervenció ha estat el PSOE. Iceta ha enviat un missatge directe i explícit a la formació federal, enfonsada en una profunda divisió després d'apartar Pedro Sánchez de la cúpula del partit. "Escoltar la militància és bo, ser coherents amb la posició política és bo", ha proclamat.

"Hem de trobar la manera de no decebre els centenars de milers de socialistes que avui ens miren, que segurament van quedar decebuts amb la imatge del comitè federal però que no poden quedar decebuts de les decisions que finalment prenguin tots els socialistes d'Espanya per proporcionar com més aviat millor un govern progressista i no ser la crossa d'un govern conservador", ha advertit.

En declaracions posteriors a TV3, Iceta ha assegurat que els diputats del PSC votaran "no a Mariano Rajoy" en una investidura al Congrés i s'ha mostrat confiat que el PSOE entengui la sobirania de la formació catalana. "Nosaltres no volem aparèixer al costat del PP ni tan sols amb una abstenció", ha advertit.

Aprofitar el revulsiu

El primer secretari s'ha fos davant les càmeres en una abraçada amb Parlon i ha començat la seva intervenció agraint a l'alcaldessa la feina feta, així com a tots els que li han fet costat en la campanya. "Hem demostrat que es poden fer primàries", ha exclamat.

Prèviament ha comparegut Parlon que també ha insistit que no hi haurà cap divisió al PSC i s'ha posat a disposició d'Iceta per treballar plegats al partit. "S'ha produït un revulsiu molt important en el nostre partit, ha començat la remuntada, i per tant, aprofitem-la", ha afegit com a final.