Que la Fiscalia recorri el tercer grau dels presos polítics i s'acabi revocant? No depèn del govern espanyol. Que amb els vots del PSOE el Parlament Europeu aixequi la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín? Tampoc no depèn del govern espanyol. En aquests termes s'ha expressat, aquest dimarts a la tarda, el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, que s'ha afanyat a desvincular el que ha passat avui de l'executiu central. El dirigent socialista català ha apel·lat a la "separació de poders" que hi ha a Espanya, que La Moncloa es limita a "respectar".

Aquestes paraules les ha pronunciat en resposta al senador Josep Lluís Cleries, de Junts, aquest dimarts durant la sessió de control. Cleries ha qualificat de manifestacions "buides" les fetes per Pedro Sánchez, com ara la seva aposta pel "retrobament" o la seva crida a "passar pàgina". No només s'ha referit al tercer grau i al suplicatori, sinó també a la querella de la Fiscalia contra Roger Torrent i tres membres més de la Mesa del Parlament. Li ha preguntat si aquest és el "diàleg" que defensa l'Estat. "El seu govern parla de passar pàgina, però segueix sempre a la mateixa pàgina: la de l'a por ellos i la del 155 de la qual vostè és còmplice", ha assegurat.

En aquest duel parlamentari, Miquel Iceta ha apel·lat a la "separació de poders" per recordar que no són decisions que depenguin de l'executiu, sinó de la Fiscalia o del Parlament Europeu. "A diferència de vostè, jo accepto les decisions judicials, em beneficiïn o perjudiquin", ha defensat el socialista català. "També accepto les decisions de la Fiscalia, les votacions de les cambres democràtiques", ha reiterat en aquest sentit.

 

Dit això, el ministre de Política Territorial ha insistit en la mà estesa per al diàleg i el "retrobament". Ha posat com a exemples d'aquest "retrobament" la visita, el passat divendres, del president Pedro Sánchez i el rei Felip VI a la planta de SEAT a Martorell. Ha apostat per tornar a la taula bilateral de diàleg: "Allà ens trobaran, allà treballarem i si de veritat hi ha voluntat de retrobament, allà ens retrobarem".