El primer secretari del PSC i candidat a la reelecció, Miquel Iceta, ha recordat a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que "qui s'entesta a incomplir les lleis s'arrisca que hi hagi conseqüències de tipus jurídic i penal".

En una entrevista a l'ACN, Iceta ha afirmat que la solució al problema de relacions entre Catalunya i l'Estat espanyol "no s'arregla per la via penal" però a la vegada ha dit que s'ha d'actuar dins la normativa. "En un Estat de dret és l'única conducta acceptable", ha declarat. D'altra banda, ha augurat que el Tribunal Constitucional (TC) anul·larà les propostes de resolució sobre referèndum i procés constituent presentades per JxSí i la CUP i aprovades al Parlament i ha afegit que el nou referèndum proposat està "condemnat al fracàs".

El primer secretari del PSC s'ha mostrat convençut que la sortida al problema que viuen Catalunya i l'Estat espanyol "no té resposta judicial" i s'ha oposat a "tot el que s'allunya del diàleg". Tot i això, ha dit que les llei estan per complir-les i que no fer-ho té conseqüències, en al·lusió a la via penal demanada pel TC contra Forcadell. "Per tant, tothom faria molt bé de buscar com fer avançar plantejaments des del respecte a la legalitat", ha declarat.

En el cas de Forcadell, ha dit que el PSC es mantindrà en una postura de respecte i acatament de la decisió que finalment prengui la justícia. "Podem lamentar-les (les decisions judicials), compartir-les, depèn, però en tot cas les respectarem i acatarem", afirmem.

Referèndum

Sobre les propostes que JxSí i la CUP sobre referèndum i procés constituent que van ser aprovades aquest dijous al Parlament en el marc del debat de política general, Iceta ha considerat "evident" que el TC les acabarà anul·lant. "Tot el que derivi de la resolució del Parlament del 9-N del 2015 o de les resolucions de la comissió d'estudi del Procés Constituent està condemnat a ser anul·lat pel TC, sobre això no hi pot haver cap mena de dubte, ho sabem tots", ha dit.

Després que el Parlament ha aprovat celebrar un referèndum com a màxim al setembre del 2017, Iceta ha dit que "no es pot enganyar la gent dient que vols acordar un referèndum si al mateix temps dius que el faràs igualment". Ha alertat que si aquest referèndum no és acordat amb l'Estat "no tindrà els efectes que en teoria busquen".

En aquest sentit, s'ha preguntat què aportaria aquest nou referèndum de diferent de la consulta del 9-N del 2014. "Em sembla que determinats plantejaments estan condemnats al fracàs", ha resumit. Ha justificat que aquest fracàs vindria pel fet que no hi ha una majoria de catalans a favor de la independència i que la via unilateral no és la resposta. El socialista ha criticat també que els independentistes proposessin primer el 9-N, més tard el 27-S com unes plebiscitàries i ara tornin a "una pantalla passada".

En aquest sentit, ha reivindicat que l'única solució a aquesta situació passa pel diàleg i ha afirmat que els dos governs, el català i l'estatal, haurien de començar a fer passes per arribar a aquest escenari. Aquest diàleg hauria de permetre recuperar elements d'autogovern, treballar per reformar la Constitució i evitar els conflictes competencials, segons Iceta. El socialista ha augurat "un conflicte amb conseqüències molt negatives" si no s'empra aquesta via dialogada.