A una setmana justa perquè el rei Felip VI obri una nova ronda de consultes per explorar la possibilitat de trobar un candidat a la investidura, avui el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat convençut que el proper 26 de juny hi haurà eleccions a l'Estat. Ho ha posat de manifest a El Matí de Catalunya Ràdio, on ha aprofitat per expressar el seu desig que "les relacions amb les esquerres millorin". 

L'única opció que Iceta veu possible és que "de cop i volta, els partits deixessin governar els socialistes", tot i que ha reconegut que "no la veig probable". Per això, ha carregat contra la resta de formacions lamentant-se que "la cultura de pactes està molt poc desenvolupada" i posant de relleu que "per pactar s'ha de ser valent" i "deixar de banda les discrepàncies". 

Però com que, al seu parer, la situació no es desenrocarà, Iceta ha volgut deixar clar que "hi ha consens" perquè Pedro Sánchez torni a encapçalar la llista i ha donat un toc d'humor a la situació dient que si hagués de pensar en el nou eslògan de la campanya, posaria el tall de veu de Penélope Cruz que diu: "Pedrooooooo!", i també ha assegurat: "Les meves coreografies, les guardo per a les meves campanyes".

El primer secretari del PSC ha recordat que la gran coalició bipartidista no ha estat "mai" en la llista d'objectius socialistes i ha deixat una escletxa oberta a l'esperança posant de manifest que "millor escurem fins al darrer dia a veure si es produeix el miracle i, si no, ens posarem a la feina i intentarem que els ciutadans ens facin una confiança més sòlida per evitar que això torni a passar i que governin els socialistes".

Acordar, no trencar

Sobre la proposta d'En Comú Podem, on a la quarta pàgina planteja el referèndum, Iceta ha reiterat la seva opció de buscar un referèndum per "acordar" i no per "trencar". Per això ha justificat que no pugui haver-hi un acord amb la confluència de la formació lila i ha afegit que Podemos "no ha donat en cap moment cap indici que volgués l’acord". 

D'aquesta manera ha negat qualsevol possibilitat que hi hagi acord si el referèndum continua sent "imprescindible" per a Podemos.

Iceta també ha opinat sobre la reunió que tindran demà el president del Govern, Carles Puigdemont, i el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i ha instat Puigdemont a consultar els altres partits per no anar-hi "només" amb el seu full de ruta perquè "no aprofitaria l'oportunitat". "Jo intentaria entrar-li pel tema del finançament, que és el que més ens estreny", ha sentenciat.