El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assenyalat avui que "el procés independentista està causant moltes divisions a Catalunya dins d'alguns partits" i ha afegit que "si va causar problemes en el PSOE, ara els està causant dins de Catalunya en Comú". Així s'ha manifestat avui a València el primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) durant la presentació del seu llibre La Tercera Via. Ponts per a l'acord, en un acte en el qual ha intervingut també el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig.

"Davant la celebració d'un referèndum il·legal sembla que es tanquin moltes portes, però jo crec que la societat catalana ha de saber que hi ha una alternativa a la il·legalitat: el diàleg, la negociació i el pacte, a la que tots els partits estan cridats", ha asseverat Iceta. A més, ha recordat que sempre ha demanat al PP "que sigui conscient de la dificultat del moment" i que "amb una estricta aplicació de la llei no resoldrem el problema".

El dirigent socialista català també ha tingut unes paraules per als comuns de Catalunya quan ha assenyalat que "tenen divisions internes i un problema afegit: no tenen una definició clara sobre el que se celebra i sobre el resultat de l'anomenada 'mobilització 1-O'".

Respecte al seu llibre, ha explicat que en ell "s'aborden terceres vies que s'oposen tant a l'immobilisme com a la ruptura i totes elles tenen un denominador comú, que és la via del diàleg, la negociació i el pacte". Segons Iceta, el Govern espanyol i una majoria del Parlament català "són incapaços de buscar una alternativa a un conflicte estèril". "Cal dialogar. L'alternativa no pot ser la independència o res, sinó que cal trobar una forma de renovar el pacte constitucional de 1978, buscar un millor finançament, reconèixer la singularitat de Catalunya i reprendre el diàleg entre govern", ha recalcat.

Preguntat per la reunió que mantindran divendres que ve dirigents del PSC i del PSOE sobre iniciatives legislatives sobre l'independentisme, Iceta no ha volgut concretar els temes però ha destacat: "els pactes de divendres van en la línia de la reforma constitucional federal que vam acordar a Granada".

Per la seva banda, Ximo Puig ha defensat l'aposta d'Iceta pel federalisme i ha asseverat que "és la solució" per aconseguir la igualtat entre territoris". Per Puig, el problema de l'independentisme està "en aquells que no volen acceptar la diversitat d'Espanya" i en la necessitat de recuperar "els valors cívics republicans que ens uneixen".