El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, insisteix que cal forçar –“passi el que passi diumenge a Euskadi i Galícia”– un govern alternatiu, progressista, al PP. “Per responsabilitat, hem d’intentar substituir Rajoy”, ha apuntat en un esmorzar informatiu a Barcelona.

Per tot això, Iceta és partidari que el comitè federal del PSOE que se celebrarà el proper 1 d’octubre “no posi línies vermelles” i permeti una investidura “el menys condicionada possible” de Pedro Sánchez.

“Tots els qui no volen Rajoy haurien d’estar disposats a votar Sánchez”, ha dit després d’insistir en la necessitat que el partit deixi “mans lliures” a Sánchez. 

Advertència a Podemos

En aquest punt, Iceta també ha reclamat a Podemos que faci possible el govern alternatiu i progressista. Però ha assenyalat que si s’entesten a imposar el referèndum per a Catalunya com a condició per a l'acord, significaria que "no volen realment" un pacte.

“Cal dir ‘no’ a un govern del PP i sí a un govern progressista”, ha conclòs en aquest capítol.

Catalunya

Pel que fa a la situació de bloqueig de les relacions Catalunya-Espanya, Iceta ha dit que “no hi ha solució unilateral possible” i ha afegit que “portem 4 anys perduts”.

“El problema català és el problema espanyol”, ha remarcat per afirmar que no hi ha solució “sense un pacte entre les institucions catalanes i espanyoles”.

“Algú pensa que amb fórmules màgiques solucionarem els problemes?”, s’ha preguntat després de remarcar que des de l’inici del procés Catalunya no ha guanyat ni una competència més. “Això sí, cada dia ens diuen que som més a prop de la porta d’entrada del paradís a la terra”, ha assenyalat.

“El Dragon Khan dels tripartits era un joc de nens al costat del que vivim ara”, ha ironitzat.