El cas de la censura de revistes infantils en català com Cavall Fort a Borriana després que PP i Vox hagin arribat a l'ajuntament, amb la ultradreta com a responsable de la regidoria de Cultura, continua portant cua en aquesta campanya electoral. En el debat a set, Gabriel Rufián va entregar dos exemplars d'aquesta publicació a Cuca Gamarra i Ivan Espinosa de los Monteros, i avui, en un acte contra la censura de PP i Vox en els llocs on han començat a governar després de les municipals i autonòmiques, en el qual ha intervingut Pedro Sánchez, s'han repartit exemplars del Cavall Fort, tal com ha explicat el ministre de Cultura, Miquel Iceta. El socialista català ha volgut defensar aquesta revista i la resta que han estat censurades a Borriana en una piulada, remarcant que el 23 de juliol s'ha de votar "contra la censura", però el president del govern espanyol no ha fet cap mena de referència en el seu parlament a la situació viscuda al País Valencià, a diferència del número 2 de Meritxell Batet en la candidatura per Barcelona. 

A banda d'aquesta piulada, Iceta també ha compartit un vídeo amb les revistes a la mà, explicant l'esdeveniment contra la censura i en defensa de les polítiques culturals. "Convé que ens mobilitzem tots, el 23 de juliol també podrem votar a favor de la cultura, de la llibertat, de la diversitat, en contra de la censura i en contra de l'aliança PP i Vox", reivindica Iceta en l'enregistrament. Des del PSC s'han expressat en contundència contra el cas de la censura a Borriana d'aquestes revistes. Abans d'Iceta, Illa havia titllat d'"energumen" el regidor de Vox que havia cancel·lat les subscripcions a les publicacions, només pel fet de ser en català, i havia demanat a Alberto Núñez Feijóo que el desautoritzés, tot i que es tracta d'un polític de Vox i no del PP. Meritxell Batet, número 1 de la llista per Barcelona, també s'ha pronunciat en la mateixa línia, per la censura a les revistes però també a obres de teatre i pel·lícules arreu de l'Estat: "Algú podia pensar que a Espanya es tornaria a parlar de censura? Jo no era capaç d'imaginar-ho", reflexionava. 

Sánchez fa una crida a votar davant una censura "impensable"

Ara bé, aquest rebuig frontal del PSC a la censura de PP i Vox a Borriana, no ha estat acompanyat de la mateixa manera per Pedro Sánchez, que ha intervingut abans d'entrar en aquest acte del sector cultural, oblidant-se del cas del País Valencià. Concretament, ha advertit que els pactes entre PP i Vox suposen una amenaça per a la llibertat d'expressió i de creació, obrint un camí d'imposició a la censura. Per això, ha demanat el vot per al PSOE en l'esdeveniment al Cercle de les Belles Arts de Madrid, tot i que no ha acceptat cap pregunta dels mitjans de comunicació. Posant com a exemple la prohibició de pel·lícules i d'obres de teatre, però oblidant-se de les revistes en català, el candidat socialista ha assegurat que tot plegat era "impensable". 

"El més important és recordar sempre que la llibertat d'expressió i de creació és indispensable en una societat democràtica com la nostra", ha dit Sánchez, i "el que estem veient després del 28-M és un intercanvi impúdic de drets per vots, de principis per cadires, que afecta no només les dones, sinó els col·lectius LGTBI, i com la censura s'obre camí a municipis, ciutats i comunitats autònomes on es prohibeix l'emissió de pel·lícules, la celebració d'obres de teatre fins i tot d'artistes de fa 100 anys, cosa que és absolutament impensable".

Totes les biblioteques de Barcelona tindran el ‘Camacuc’

D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona ha informat que ha ampliat de sis a quaranta les subscripcions a la revista infantil valenciana ‘Camacuc’, una de les censurades a Borriana, amb la intenció que pugui arribar a totes les biblioteques barcelonines. El comissionat de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha comunicat aquest matí al director de Camacuc, Joan Escrivà, l’ampliació de trenta-quatre subscripcions. “És un gest simbòlic i de rebuig frontal a qualsevol acte de censura, una mostra de suport a una capçalera històrica que promou l’hàbit lector entre els més joves i que és eina de normalització lingüística”, ha assenyalat per la seva banda l’alcalde Collboni.