El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha tornat a posar sobre la taula l'indult als presos independentistes. Iceta s'ha mostrat disposat a assumir el "cost polític" dels indults tal com va fer l'expresident del govern espanyol Adolfo Suárez amb la legalització del Partit Comunista (PCE).

En una entrevista a El Pais, el també primer secretari del PSC, ha assegurat que els informes desfavorables de la Fiscalia i el Suprem "són preceptius, no vinculants". "I diré més. No va tenir cost polític per a Suárez la legalització del Partit Comunista?", ha comparat. "Si arribes a la conclusió que has de prendre una decisió que pot tenir costos polítics, però consideres que és imprescindible, la prens", ha insistit. 

Tot i això, ha condicionat la represa de la taula de diàleg a la formació d'un Govern a Catalunya. Segons ell, "la taula de diàleg tornarà quan es posin d'acord els dos presidents". "Ja vam votar al Congrés a favor de la proposta d'ERC i tenim els deures fets", ha afegit.  

Tornant al possible indult als presos polítics, Iceta ha precisat que és una decisió que encara no està madura. "Estem a l'espera dels informes preceptius i a partir d'aquí el ministre de Justícia portarà al Consell de Ministres una proposta. Pot ser atendre la sol·licitud o no atendre-la. I no, no és més fàcil dir que no. El que s'ha de fer és encertar. Ens movem en un terreny de molts grisos. Però si ens prenem el nostre temps és per estar segurs d'encertar", ha assenyalat Iceta.

Defensa no visitar Junqueras a la presó

En paral·lel, el primer secretari del PSC ha defensat no haver visitat Junqueras a la presó i dels retrets per part d'ERC. "Quan més em critiquen més veig el sentit que ells volien donar-li a aquesta visita. Volien que semblés que estàvem convalidant el que va fer", ha comentat Iceta.

"Nosaltres hem volgut ser molt clars. Podem sentir la solidaritat en l'àmbit personal, però en cap cas mostrar un suport a allò que va fer, que va ser un error gravíssim", ha insistit.

D'altra banda, Iceta ha negat l'existència de presos polítics a Espanya posant com a exemple la participació de Junqueras a la campanya de les eleccions del 14 de febrer. "Pot xocar, però els que diuen que són presos polítics els repto a dir-me quins presos polítics fan campanyes electorals i van a la televisió en horari de màxima audiència", ha conclòs Iceta.

 

Imatge principal, Miquel Iceta / ACN