El líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha proposat aquest dijous ser el president de la Generalitat que superi la "divisió entre catalans" i, per això, s'ha ofert a recuperar el "catalanisme pragmàtic que va fer gran Catalunya" i que la pot treure del "laberint sense sortida" de l'independentisme.

Iceta ha protagonitzat una conferència política al Col·legi d'Advocats de Barcelona, on ha presentat la seva proposta per a les eleccions del 21-D acompanyat per dirigents del seu partit —entre ells, l'expresident català José Montilla— i d'Units per Avançar, l'aliança electoral per la qual l'exconseller democratacristià Ramon Espadaler serà número tres a la llista socialista per Barcelona.

També hi han assistit personalitats com el cantautor Joan Manuel Serrat, l'exlíder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida, l'exministra Ángeles González-Sinde, l'economista Anton Costas, l'actor Abel Folk, els dirigents sindicalistes Camil Ros (UGT) i Montse Ros (CCOO), i l'exconseller Ramon Espadaler.

En un discurs que ha desgranat els principals eixos programàtics de la seva proposta electoral, Iceta ha reivindicat el partit com la via per fer possible "retrobar el catalanisme programàtic que va fer gran Catalunya i que ens assegurava el respecte a Espanya i Europa".

"Vull ser president per superar la divisió entre catalans. Si sóc elegit president, ho sacrificaré tot al servei d'aquest objectiu", ha afirmat. "Li dec això al meu país. Porto tota una vida en política preparant-me per a un moment com aquest, en què ens fa falta passar del laberint sense sortida a un horitzó possible i millor".