El Congrés dels Diputats ha recordat aquest matí a l'exministra socialista Carme Chacón en un homenatge especial un any després de la seva mort. Diputats de diversos colors polítics han assistit al sentit homenatge a la sala d'Ernest Lluch de la Cambra baixa, un acte al qual ha assistit el líder del PSC, Miquel Iceta, que ha assegurat si Chacón fos avui viva hauria lluitat per mantenir Catalunya dins d'Espanya.

Carme Chacón homenatge congrés / EfeEfe

"Chacón hauria volgut una Catalunya còmoda en una Espanya unida", ha apuntat Iceta en l'acte, al qual també han assistit el secretari general, Pedro Sánchez, la portaveu del PSOE en el Congrés, Margarita Robles i l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Iceta ha assenyalat que amb la seva figura encara presenti Catalunya i l'Estat, i el PSC i el PSOE, "estarien millor" perquè el socialisme comptaria amb els seus "consells" i les seves "crítiques".

En l'acte, s'ha projectat un vídeo en el qual es posaven en relleu els valors de l'exministra socialista i una de les mans dretes de l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. El vídeo, que subratllava la perseverança de la socialista, ha destacat la seva tenacitat davant xacres com la violència de gènere. A l'acte també ha assistit la mare de la política, que ha rebut un ram de roses vermelles —símbol del socialisme— i que ha subratllat el "llegat polític" de la seva filla.

Zapatero: "La seva vida va ser intensa, gran"

No podia faltar a l'homenatge l'expresident Zapatero, que va tenir Chacón com una de les dones de la seva confiança en els seus dos governs. Sobre la que va ser ministra d'Habitatge i després de Defensa, ha exposat que malgrat que se'n va anar "abans del que volguéssim", l'expresident ha considera que forma part dels "bons arquitectes" de "l'obra col·lectiva" de l'estat espanyol.

"La seva vida va ser intensa, gran", ha remarcat Sabater, que ha subratllat la "lleialtat infrangible" de l'exministra socialista. En la mateixa línia s'ha expressat el secretari general del PSOE, que ha parlat d'un "llegat intens" que ha deixat una "empremta" en la democràcia espanyola.

En l'acte també ha intervingut la portaveu del PSOE, Margarita Robles, que s'ha encarregat de remarcar el caràcter compromès de la política socialista amb la igualtat de gènere i la reivindicació de la dona, mateix sentit de l'exposat per la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que s'ha encarregat de presidir l'acte d'homenatge carregat d'emocions.