El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s’ha mostrat “neguitejat” per la consulta del Brèxit, en un moment en què “sembla que Europa hagi perdut la carta de navegar” i ha assegurat que no estan disposats a cedir al “xantatge” de països que amenacen de marxar. Ho ha fet en un acte de campanya aquesta tarda a la seu del partit, acompanyat d'una foto de la diputada britànica assassinada Joe Cox.

Iceta ha volgut remarcar que el que els diferencia de Podemos és que aquests pensen que “s’ha d’apostar més per recuperar la sobirania nacional i allunyar-se del projecte europeu” i això és "una cagada com una casa de pagès". I encara ha anat un pas més enllà. “Creure que això durà més justícia social és enganyar”, ha sentenciat.

“A Brussel·les, o vas pel fast track o et poses en uns viaranys de país que no és de fiar”, ha explicat. En aquest escenari, Pablo Iglesias no seria una bona opció, ja que té Tsipras com a “padrí” i un país “en fallida” com Grècia de referència.

No al Brèxit

“Estem vivint un dia clau, un dia històric pel futur de les nacions d’Europa”, ha assegurat la candidata del PSC, Meritxell Batet, en la jornada que el partit ha dedicat a Europa. La candidata ha criticat el Brèxit que fa veure com a positiu que “ser petits ens fa més iguals” i ha confiat que no guanyi aquesta opció. “Les conseqüències econòmiques, polítiques i socials serien molt greus pel Regne Unit i per la Unió Europea”, ha alertat la candidata.

En el seu lloc, ha apostat per una Europa federal “per fer front als reptes globals” com, per exemple, la crisi dels refugiats. El PSC proposa la construcció d’una policia europea federal i unes polítiques d’asil, d’exterior o de seguretat compartides per tots els països de la Unió. Defensen una “cultura del pacte i de radicalitat democràtica” per Europa i, així, amb “més Europa” es podria superar la crisi de confiança en aquesta institució.

Sobre la crisi dels refugiats, un dels principals problemes actuals de la UE, Batet ha promès un “govern solidari” en aquest sentit. De la mà de les comunitats autònomes i dels ajuntaments, assegura que complirien amb les obligacions legals establertes en matèria d’acollida de refugiats, defensarien les vies segures d’arribada i els corredors humanitaris. Així, volen evitar més “morts que ens avergonyeixen” i establir un veritable sistema europeu d’asil.

López: "Catalunya ja decideix moltes coses"

L'eurodiputat del PSC, Javi López, també ha intervingut a l'acte on ha aconsellat que "per recuperar sobirania, l’Estat-nació no és el concepte adequat" ara mateix. En referència a Catalunya, ha assegurat que "ja decideix moltes coses i és sobirana en molts espais".

López ha titllat de "vergonyós" el paper d’Espanya amb la crisi dels refugiats i assegura que "no ha estat a l’altura de la solidaritat dels seus ciutadans". Segons l'eurodiputat, el tancament de fronteres és corresponsabilitat del govern espanyol, que creu que els refugiats "són com una factura que ens envien des de Brussel·les".