"El feixisme és a les venes de milions d'espanyols". Així ho ha exposat l'hispanista i escriptor Ian Gibson a El Suplement de Catalunya Ràdio aquest diumenge. L'escriptor, que ha publicat la novel·la gràfica sobre la vida d'Antonio Machado Ligero de equipaje, ha parlat sobre l'Espanya de Machado i la del segle XXI.

Gibson ha exposat que a Machado no li agradaria gaire l'Espanya actual. "Ell prioritzava el diàleg, escoltar a l'altre..." i argumenta que "voldria que el país estigués més tranquil i dialogant". "No sóc politòleg ni veig a ningú però és difícil amb el tema independentista i la crispació. Tot això ha provocat la pujada de Vox".

I insisteix: "Machado posaria èmfasi amb el diàleg". "Dialogar vol dir escoltar a l'altre i aprendre de l'altre". "Aquí (a Madrid) es crida molt. Tothom parla i ningú escolta. No sé si a Catalunya passa el mateix" i es pregunta: "Com dialogues amb algú si saps que no canviarà mai?".

"Veig que ningú parla de la república espanyola. Crec que la república federal espanyola seria possible però molt poca gent parla d'això", comenta.