L'exconseller de la Generalitat, Josep Huguet, ha replicat en una seqüencia de tuits el presumpte adoctrinament dels llibres de text catalans que el Govern central denuncia. Huguet, que ara presideix la Fundació Josep Irla i que va ser conseller d'Innovació, Universitats i Empresa sota el mandat de José Montilla, i conseller de Comerç, Turisme i Consum durant la presidència de Pasqual Maragall, relata en 20 piulades que el propi Estat és el que intenta "adoctrinar". 

Aquestes piulades d'Huguet responen a l'anunci del Ministeri d'Educació de demanar un "informe detallat" a l'alta inspecció per investigar si els llibres de text catalans vulneren "la normativa vigent".  Aquesta decisió del Govern espanyol d'obrir la investigació és conseqüència de la denúncia del sindicat de professors AMES sobre la "falta de rigor" en alguns capítols d'història. 

Al llarg de les 20 piulades d'Huguet, aquest repassa moments de la història d'Espanya. Huguet, per exemple, destaca que "adoctrinar és minimitzar la independència de Portugal que trenca el tòpic del determinisme geogràfic de la unitat política de la península" o que "adoctrinar és minimitzar l'aportació universal dels escriptors, científics medievals en català".