Abans de la Junta de Portaveus que té lloc cada dimarts al Congrés dels Diputats, els representants d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Democràcia i Llibertat (DiL) i En Comú Podem (ECP) han valorat per a El Nacional la reunió entre el president Carles Puigdemont i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

“Ens alegrem que el PSOE hagi decidit fer reunions amb algú sense Ciutadans al costat”, considerava el líder d’ECP, Xavier Domènech. En aquest sentit, ha criticat la premissa dels socialistes de dur a totes les seves trobades a representants dels seus socis de pacte, Ciutadans (C’s). “No entenem que hagin decidit fer-ho amb aquells qui diu que no vol el seu vot [en al·lusió a Convergència] i no amb aquells de qui sí que en vol el vot [és a dir, Podemos]”.

Per la banda d’ERC, Joan Tardà ha afirmat que no li “importa” si el president dels taronges, Albert Rivera, hi assistirà o no. “M’importa que el senyor Sánchez pugui escoltar, de la boca del president del meu país, allò que li hem dit tant el senyor Homs com els republicans”. És a dir, “que Catalunya té un mandat democràtic per iniciar un procés constituent que haurà de culminar en un referèndum”. Segons Tardà, “això li explicarà el senyor Puigdemont”. Ara bé, ha afegit que “sempre hem dit que si hi hagués la possibilitat de fer el referèndum a l’escocesa, en el termini d’un any, estaríem disposats a votar l’abstenció amb el senyor Sánchez”. Tanmateix, ha reconegut que ell “ja ens va dir que mai reconeixerà Catalunya ni el dret a decidir”.

Al seu torn, el cap de llista de DiL, Francesc Homs, ha explicat que valorava “la voluntat del senyor Sánchez per mantenir un diàleg amb el president de la Generalitat, això demostra que si fins ara no hi havia diàleg, era a causa del senyor Mariano Rajoy, que no ho volia”. Així, ha manifestat que restava a l’espera de saber “el contingut” resultant de la trobada, per opinar-ne amb més profunditat al respecte.