Davant un escenari simbòlic, a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'ANC, Òmnium, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han donat suport a l'exconseller de la Presidència Francesc Homs, imputat pel 9-N. El camí d'Homs és diferent del d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, perquè és diputat al Congrés i, per tant, aforat.

Acompanyant Homs, que seia a la primera fila de l'auditori instal·lat al passeig Lluís Companys, la presidenta del Parlament Carme Forcadell i els expresidents Joan Rigol i Ernest Benach. I també hi eren representants del PDC i Gerardo Pisarello, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona. L'acte ha inclòs quatre missatges contundents i de desobediència a les institucions de l'Estat i fidelitat al poble de Catalunya per donar suport a Francesc Homs, que dilluns declara al Tribunal Suprem per la convocatòria de la consulta del 9-N del 2014.

Les quatre associacions aniran dilluns a Madrid amb Homs i avui han volgut llançar un missatge directe a la Fiscalia, el Tribunal Suprem i les institucions de l'Estat espanyol.

"Interpel·lem el Tribunal Constitucional perquè deixi d'atacar el Parlament de Catalunya –ha dit Jordi Cuixart d'Òmnium– això no va d'independència, va de democràcia". I ha fet un al·legat a obeir només "les institucions pròpies d'autogovern de Catalunya". Cuixart, el més contundent, ha sentenciat: "No renunciarem mai al dret a l'autodeterminació". 

Jordi Sánchez de l'ANC ha demanat al poder judicial que retorni el procés "a la via política, del diàleg". I ha reivindicat el referèndum: "Tenim una gran oportunitat, una via perquè sigui la ciutadania qui pugui expressar la seva opinió". "L'escenari serà el pitjor dels desitjats –ha dit Sánchez– si es condemna pel sol fet d'haver mantingut la lleialtat a un mandat de les urnes".

En el mateix sentit s'ha posicionat el president de l'ACM, Miquel Buch: "Som lleials a les institucions, però únicament som fidels al mandat del poble que ens ha votat". La presidenta de l'AMI ha qualificat de "vergonyant" un poder judicial que considera absolutament "polititzat". 

Homs assistirà dilluns al Tribunal Suprem a declarar, un cop la causa ha quedat ja partida en dos i després de declarar voluntàriament el 7 de març al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'exconseller de la Presidència està imputat perquè va posar per escrit en un correu electrònic l'ordre de continuar amb els programes informàtics per fer la consulta un cop el TC ja l'havia suspesa. El missatge electrònic apareix entre la documentació que estudiava el jutge que va imputar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, que estan pendents del judici. Només falta la data, però no es creu que sigui fins entrat l'any 2017.