El portaveu de PDECat al Congrés, Francesc Homs, ha aprofitat la ronda de contactes del rei Felip VI sobre la investidura de Mariano Rajoy per deixar-li clar que el Govern català durà a terme els seus compromisos en relació al procés independentista “peti qui peti”.

Així –en català– ho ha explicat Homs en la roda de premsa posterior a la reunió. “Hi ha a Catalunya un Govern que va a tot ritme amb assossegament però amb determinació. És bo que el cap d’Estat sàpiga de primera mà quina és la nostra determinació, peti qui peti”, ha insistit.

Govern de pura confrontació

Enfront de les reivindicacions sobiranistes, Homs ha assenyalat que s’està construint a l'Estat “un govern de pura confrontació” i “els sortirà malament”. “Davant de cada agressió nosaltres donarem una resposta, serena democràtica, però una resposta”, ha garantit.

El portaveu de PDECat ha reiterat com ja va fer el president, Carles Puigdemont, a Madrid, que la seva formació es mantindrà oberta al diàleg fins al darrer moment –“per nosaltres el diàleg mai caduca”–, però ha volgut deixar clar que aquesta actitud no vol dir que el procés s'aturi ni hi hagi intenció d'esperar “fins a l’eternitat”.

Homs ha respost irònicament quan se li ha preguntat si havia dedicat la reunió amb el monarca a parlar del procés: “No hem parlat de Gibraltar, hem parlat de Catalunya”. “Em sembla raonable, quan la nostra posició política va íntimament vinculada a la nostra posició al debat que estem defensant a Catalunya”, ha afegit.

Activa oposició al PP

El dirigent del PDECat ha explicat a Felip VI que el seu partit serà “molt actiu” a l’hora de fer oposició a l’Executiu del PP. “Prendrem iniciatives que permetin derogar lleis que ha imposat el PP aquests darrers quatre anys”, ha explicat referint-se a la Lomce, la llei mordassa, però també a l’impuls de comissions d’investigació sobre casos com les converses entre el ministre Jorge Fernández Díaz i l’exdirector de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso.

En aquest sentit, ha assenyalat que es manté el dubte sobre quin serà el paper que assumirà el PSOE tot i que ell mateix ha vaticinat que “el PSOE està preparant un acord que va més enllà de la simple investidura”.