L'exconseller Francesc Homs no anirà sol dilluns vinent a Madrid per declarar davant del Tribunal Suprem. L'acompanyarà una important representació de les entitats independentistes així com del Govern i dels partits, per expressar el suport al polític català davant la investigació a què està sotmès per la seva participació a la consulta del 9-N.

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez; el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; el de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i la presidenta de l'Associació de Municipis Independentistes (AMI), Neus Lloveras, acompanyaran també l'exconseller, segons ha pogut saber El Nacional.

Els representants dels moviments civils independentistes se sumaran a la representació del Govern, que estarà encapçalada per les conselleres Neus Munté, Meritxell Borràs i Meritxell Serret i el conseller Santi Vila.

A Madrid hi serà també l'expresident Artur Mas i l'exconsellera Irene Rigau, que estan igualment imputats arran la consulta del 9-N, tot i que el seu cas segueix al TSJC. L'exvicepresidenta Joana Ortega no podrà ser-hi per problemes d'agenda, però en les darreres hores li ha traslladat el seu suport.

Per part dels partits, hi acudiran la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, el responsable d'organització de la formació, David Bonvehí, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, a més de tots els diputats del PDC a Madrid i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, mentre que el diputat d'ERC Joan Tardà i el senador Santi Vidal, encapçalaran la delegació de parlamentaris republicans.

Homs haurà de declarar sobre la seva participació en el 9N davant del Suprem arran la seva condició d'aforat com a diputat del Congrés. Això no obstant, el Tribunal li va enviar la notificació sense demanar el suplicatori previ i amb l'avís que en cas de no presentar-se dilluns la citació es podria convertir en ordre de presó.

Ahir al matí, Homs va rebre el suport del president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras. Tots tres van protagonitzar un acte conjunt a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat després de celebrar una reunió al despatx del cap de l'executiu català.

El president va aprofitar l’acte per deixar clar que el Govern faria avui “absolutament el mateix" que es va fer el 9N, i per expressar el suport a tots encausats per la consulta. "La seva feina es va fer en nom del Govern, el Govern treballa en nom del país i allò que farà aquest Govern és ser fidel a allò que demana la gent del país", va subratllar.

La previsió inicial és que la roda de premsa posterior a la compareixença de dilluns al Suprem es faci a la seu de la delegació del Govern a Madrid.