Faltaven pocs minuts per a les 11 h del matí quan el líder del PDeCAT a Madrid i exconseller de la presidència, Francesc Homs, ha rebut i signat al Congrés dels Diputats la inhabilitació per un any i un mes –a més de la quantitat de 30.000 euros– a què el Tribunal Suprem el va condemnar la setmana anterior per posar les urnes del 9-N del 2014. Però Homs no està disposat a marxar encara de la institució, sinó que vol esperar a ser "despullat" de la seva condició de diputat i aquest mateix dimarts ha assistit a la Junta de Portaveus del Congrés.

WhatsApp Image 2017 03 28 at 10.57.02

La qüestió és que la presidenta de la cambra, la popular Ana Pastor, ha assegurat que segueix a l'espera que el Tribunal Suprem li enviï l'acte d'execució de la sentència per la qual és inhabilitat per ocupar càrrec públic, tal com li ha sol·licitat el Congrés. El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va remetre a Pastor el passat dijous a la tarda una còpia de la sentència contra Homs perquè s'actués "als efectes oportuns". En declaracions als periodistes, però, Pastor ha assenyalat que encara no ha rebut l'escrit en què el Tribunal li ha d'especificar com ha de procedir concretament.

El que sí ha fet és parlar amb l'afectat. Per la seva banda, el líder del PDeCAT no s'ha mostrat dolgut, sinó que ha fet seu un dels clàssics lemes del 9-N. "Ho tornaria a fer" ha entonat als passadissos de la cambra baixa. "Al terreny personal no tinc retrets, tinc tota la serenitat i tranquil·litat del món. Al terreny polític, ningú em convencerà que això és per incomplir una resolució del Tribunal Constitucional, perquè Rajoy sinó, estaria més que inhabilitat" ha denunciat sobre els incompliments que registra l'executiu central dins l'àmbit competencial.

Segons Homs, el problema no seria la marxa del procés, com ja ha dit altres cops, sinó l'actitud de l'Estat. "Sóc una persona que va exercir allò que la ciutadania li va encarregar perquè la representés, dins d’un Estat democràtic i de dret. Se m'inhabilita com a conseqüència d’haver posat urnes. Si cadascú vol fer el joc de l’estruç i fer creure que és un tema jurídic, se li acaben els arguments. A alguns se'ns persegueix per idees" ha sentenciat, acompanyat dels diputats del partit, Lourdes Ciuró, Carles Campuzano, Sergi Miquel, Ferran Bel, Míriam Nogueras i Antoni Postius.