635850910943372906w

El model del Bernabéu. Aquest és el model real d’infraestructures que existeix a l’Estat espanyol, segons el candidat de Democràcia i Llibertat (DiL) al Congrés, Francesc Homs. Aquest model passaria per “allò que acaben decidint” alts funcionaris, ministres, exministres i dirigents de grans empreses a la llotja del Bernabéu entre partit i partit.

El cap de llista de DiL ha escollit la plaça dels Països Catalans, davant l’estació de Sants, per explicar les seves propostes en infraestructures. Mentre els skaters trituren una de les places dures més emblemàtiques de la ciutat i els trens de rodalies fan tremolar el terra, la gent s’atura a escoltar el candidat que parla parapetat rere un faristol amb vistes a l’estació.

Rodalies

L’objectiu és denunciar el dèficit d’inversió en rodalies, com a exemple del dèficit general que pateixen les infraestructures a Catalunya. Un dèficit històric. Estructural, segons el candidat, que insisteix a deslligar repetidament aquesta situació de la reivindicació catalana d’un Estat propi.

Homs, que ha comparegut acompanyat de Ricard Font, secretari d’Infraestructures del departament de Territori i Sostenibilitat, i Miquel Puig, número cinc de la candidatura, ha denunciat que aquesta situació es converteix en la imatge més plàstica per il·lustrar la necessitat de disposar d’un Estat propi.

El candidat ha posat repetidament l’exemple de la població d’Otero de Sanabria, de 26 habitants i que disposa d'una estació d’AVE, per fer un contrast amb els incompliments sobre els compromisos adquirits per l’Estat en relació al pla de rodalies pactat amb el govern Zapatero.

Proximitat

Les propostes de Democràcia i Llibertat sobre infraestructures passen per reclamar informes previs sobre l'impacte econòmic i mediambiental de les obres, prioritzar les rodalies i un model aeroportuari descentralitzat, com el que funciona a la majoria de països europeus.

“Els qui des de Catalunya ens fan acusacions de victimisme són còmplices de la gent de la llotja del Bernabéu, aquella gent que pren decisions per interessos de proximitat i no per necessitats de la societat”, ha retret el cap de llista.

Operació Menina

En el torn de preguntes, el candidat ha hagut de respondre sobre l’anomenada operació Menina per fer la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría presidenta del govern espanyol. El candidat ha assegurat que fa temps han perdut la confiança en els polítics espanyols, com la immensa majoria dels ciutadans. “Que decideixin el que hagin de decidir, nosaltres farem el nostre camí que no és més que un Estat independent”, ha reblat tot celebrant que acabava de fer un rodolí.

Pel que fa el pagament del FLA, que des del govern espanyol es pretenia retardar, Homs ha ironitzat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha fet evident que no li agrada pagar a Catalunya i que no té més remei que fer-ho perquè a Europa no li permetran el contrari.