Final amarg de debat per Francesc Homs. El líder de CDC a les eleccions generals del 26-J ha hagut de viure en directe, mentre finalitzava un cara a cara televisiu amb Xavier Domènech a 8TV, la decisió de la CUP de mantenir la seva esmena a la totalitat als pressupostos i, per tant, tombar-los en la votació d'aquest dimecres. Homs ha assegurat, visiblement enfadat, que "és una coça al procés", tot i remarcar que "el reconstruirem".

La cara del convergent ha estat segurament el més intens d'un debat extremadament tranquil i pausat fins als 10 minuts finals. La part econòmica i les crítiques creuades per les decisions passades i el model de futur han monopolitzat el debat, portant-lo fins i tot al marc municipal de Barcelona. Homs ha demanat "atenció amb les promeses que generem", perquè després es "col·loquen parents", "continuen els desallotjaments" i en comptes de plantar-se amb les companyies es "dóna la mà" a Telefònica.

"Tinc la sensació d'un debat retro", ha deixat anar Domènech, esbossant un somriure. El dirigent d'En Comú ha citat les dades sobre la percepció de la gestió municipal que ha lliurat l'Ajuntament aquest dimarts, i que són les millors des del 2004, amb al voltant d'un 53% de satisfacció. Però per Homs, les enquestes no justifiquen "com va trontollar el Mobile", ni com es "fomenta l'odi de classe en comptes de l'ascensor social". Per això ha advertit Domènech, que ha replicat que "l'ascensor social és un mite". Homs ha deixat anar: "Hauríeu de reconsiderar la vostra agressivitat", i recordat el pacte que Ada Colau ha fet amb la "màfia", en referència a com titllava el PSC.

La llei Montoro

El primer i evident distanciament ha estat la llei Montoro, impulsada pel PP i amb el suport de CDC, i per la qual les finances de la Generalitat queden controlades per l'Estat. Domènech s'ha queixat que té una "doble lògica": "recentralitzadora i contra polítiques socials". "Entra de ple en la lògica de l’austeritat, explica perquè les retallades s’imposen de dalt a baix", ha reblat.

Homs ha hagut de sortir al pas defensant, d'alguna manera o altra, que hi van donar suport després d'haver negociat un aspecte de distribució del dèficit que "si es complís" permetria que actualment Oriol Junqueras tingués 1.400 milions d'euros més pels pressupostos. Però, després, ha afegit que "no m'entusiasma" i que "quan puguem la canviarem". 

El pagament del deute

Si bé les diferències, almenys de discurs, han estat notables, ambdós candidats han coincidit a assenyalar que caldrà renegociar el deute públic. Ara bé, pel convergent és clar que "s'hi haurà de fer front". Amb tot, el del carrer Còrsega ha volgut emfatitzar que "les teories polítiques que defensa Domenech han estat contrastades al llarg de la història recent i són fórmules polítiques socials i econòmiques que no porten riquesa ni llocs de treball i generen contextos de misèria".

La sanció de 2.000 milions d'euros de la Comissió Europea per incomplir l'objectiu de dèficit, que s'ha ajornat, segons el comú per "beneficiar un determinat govern", en referència al PP, és "molt greu". Amb tot, ha dit que cal, doncs, una renegociació "evident" dels plans perquè "no es compleixen mai".