El portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha apostat de nou per una llista conjunta de Convergència amb ERC en cas que es convoquin noves eleccions generals i ha assegurat que el cap de llista “no serà problema per part de ningú” per fer possible aquest acord.

“No crec que ningú objectés que es fes una llista en un sentit o altre perquè la vulgui encapçalar. Segur que no ens encallarem en això”, ha pronosticat.

Assemblea

Homs ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la reunió de la cúpula de CDC, on ha tret ferro al fet que l’Assemblea hagi descartat aquest cap de setmana impulsar una llista conjunta independentista si hi ha eleccions al Congrés. El diputat convergent ha recordat que l’ANC va adoptar la mateixa posició abans de les eleccions del 27S, quan es va acordar crear Junts pel Sí per concórrer al Parlament.

El dirigent de CDC no ha amagat la seva aposta per una llista conjunta, tot i admetre que ERC es resisteix a parlar d’aquest tema argumentant que encara no hi ha eleccions convocades. “La independència una de les banderes que ha aixecat és la de les urnes, cada cop que ens posin urnes per davant ens les hem d’anar a menjar. Nosaltres som els de les urnes”, ha emfasitzat.

En aquest sentit, ha coincidit amb Demòcrates que també la CUP hauria de formar part d’una candidatura unitària al Congrés. “La foto d’aquell dia és tan important com el que s’hi va a fer”, ha reblat.

Treure la soga

En qualsevol cas, Homs ha assegurat que encara hi ha una darrera possibilitat d’evitar eleccions el 26 de juny, per la qual cosa ha aconsellat al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que “es tregui la soga de Ciutadans del coll”. En aquest sentit, ha aconsellat els socialistes que canviïn d’estratègia i busquin una “aritmètica que facilités la investidura de debò”.

L’ambient preelectoral seria també, a parer d’Homs, el que explica la pregunta sobre el referèndum català, que En Comú Podem va plantejar al PSC en les converses entre Xavier Domènech i Miquel Iceta. El dirigent de CDC ha recordat que la pregunta no es va posar damunt la taula quan Podemos negociava amb el PSOE i li ha atribuït una voluntat electoralista.

Respostes concretes

També la "temptació irresistible de fer de candidat" podria planar, segons el polític català, damunt l'actitud amb què el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, afronti la reunió de dimecres amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Perquè està encantat de la vida que hi hagi eleccions. Però, si fes de candidat, faria mal ús de les seves atribucions", ha advertit.

Homs ha assegurat que Convergència assumeix –"encara que no ens agradi", ha matisat– que Rajoy és el president en funcions i, per tant, exigirà "respostes concretes". “El govern Rajoy està en funcions, però és un Govern en funcions que pren decisions, i en coses que afecten la nostra vida quotidiana”, ha subratllat el diputat recordant qüestions com l’objectiu de dèficit o la lluita contra la pobresa energètica.