Ha estat, si més no, la declaració més sorprenent de Francesc Homs. Després que la CUP fes ahir una crida a l'abstenció per a les pròximes eleccions generals del 20 de desembre, al seu pas pels micròfons de Catalunya Ràdio el candidat de Democràcia i Llibertat (DiL) ha demanat als simpatitzants de la formació anticapitalista que votin ERC: "als votants de la CUP els dic: 'Ja sé que no em votareu a mi, però voteu a ERC'".

Abans ha arrencat amb ironia: "s'ha dit que el procés ha fracturat Catalunya. Jo la fractura la vaig veure al cara a cara Rajoy-Sánchez".

El plebiscit va ser el 27S

Preguntat per la situació en què es troben les converses entre JxSí i la CUP, ha reconegut que si bé ha estat una situació complexa en què cadascuna de les formacions implicades ha hagut d'assimilar el seu pes i representació, ha expressat que té "la sensació que les negociacions estan orientades correctament". "Els sobiranistes", ha declarat, "celebrarem el Nadal amb una doble satisfacció: els resultats del 20D i un acord fort pel procés". Homs ha emfatitzat també que el 20D no és un segon plebiscit: "ja el vam fer el 27S".

Procés acordat

El camí cap a la sobirania convé que "sigui un procés acordat, i si tenim majoria democràtica, farem el camí", ha dit en referència del Govern espanyol. Preguntat en aquest sentit pel paper de la Unió Europea en el reconeixement d'una Catalunya independent, ha reblat que "no pot ser que Europa permeti l'accés de països que vénen de guerres i no ho faci amb els que vénen d'urnes".

Sobre les últimes incidències a la xarxa de Rodalies, s'ha mostrat contundent: "Hi ha carretades de diners per fer una estació d'AVE a Otero de Sanabria [poble de Zamora amb 26 habitants, exemple favorit d'Homs aquesta campanya] i a Rodalies, ni un cèntim".