El portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, ha acusat el govern espanyol de crear un "GAL polític auspiciat pel PP i amb coneixement precís de Mariano Rajoy". Per això impulsaran la creació d'una comissió d'investigació al Congrés sobre la denominada Operació Catalunya i demanen la complicitat de la resta de grups de la cambra.

Homs ha anunciat aquesta iniciativa dos dies abans de declarar al Tribunal Suprem a Madrid per la consulta del 9-N. Està imputat per desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

Judici 9-N

Aquest dissabte, acompanyat per la direcció del PDC i alguns dels diputats, ha afirmat que es tracta d’un procés farcit d’anomalies, irregularitats i en el qual la inadequació al dret és extraordinària. Per tot això -ha dit- “la confiança que tinc en la justícia és molt baixa”.

“Hi ha qui diu emparar-se en la llei, però el franquisme també s’emparava en la llei. El judici sobre el 9-N és arbitrari i partidista, mai s’hauria d’haver admès a tràmit. Dilluns els ho penso dir i argumentar”, ha reblat.

D’altra banda, també ha anunciat que el PDC presentarà una proposta de llei per derogar la reforma que el PP va impulsar el 2015 i que atorga al Tribunal Constitucional la capacitat d’actuar per la via penal per fer valer els seus posicionaments.

La reforma atorga al TC, per exemple, la potestat de suspendre de les seves funcions càrrecs escollits democràticament pels ciutadans. És a dir, podria suspendre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, si així ho considera.   

Guerra bruta 

"El PP ha ultrapassat el que són tots els límits d'un Estat de dret i democràtic", ha remarcat Homs i ha assenyalat directament el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

"Ha utilitzat la policia amb fins partidistes, ha utilitzat la Fiscalia per afinar expedients i ho ha dit ell mateix, i ha utilitzat 1,5 milions d'euros per fabricar proves", ha assegurat, referint-se a una informació publicada aquest dissabte per 'Ahora'.

Homs ha criticat que, segons ell, el Govern espanyol estigui disposat a "manipular i condicionar la Fiscalia i la policia, a plantejar extorsió a entitats financeres i a construir proves contra un alcalde per desbancar-lo de l'Ajuntament de Barcelona", ha dit sobre l'exalcalde Xavier Trias.

Perquè es constitueixi la comissió sobre la guerra bruta contra Catalunya, Homs ha recordat que el PP no té majoria al Congrés i ha demanat "que C's no torni a fer de crossa del PP perquè això es pugui aprovar al ple que, previsiblement, es convocarà el 27 de setembre".