El dilluns 1 d'octubre farà tot just un any del referèndum d'autodeterminació que va situar el conflicte entre Catalunya i l'Estat en portada de tots els mitjans internacionals, després que un desplegament de milers d'agents del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil protagonitzessin dures accions violentes per impedir la votació, les quals van deixar més de 1.000 ferits a tot el territori. Un any després, arreu del país, en centenars de municipis s'han organitzat actes amb l'objectiu de recordar i denunciar aquells fets.

Barcelona

28 de setembre

Del divendres 28 de setembre al dilluns 1 d’octubre hi haurà debats i tallers amb personalitats de la cultura y la societat civil a l’antiga presó Model de Barcelona, com la parella del president d’Òmnium a la presó (Jordi Cuixart), Txell Bonet; l’exdiputat de la CUP David Fernàndez; el periodista Jordi Évole, i els filòsofs Marina Garcés i Santiago Alba Rico.

La clausura la faran l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel. També s'hi instal·larà una mostra amb fotografies, vídeos, obres de diferents artistes i un mapa on es visualitzarà l'1-O en dades.

29 de setembre

Personalitats com la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, els diputats d’ERC Gerard Gómez i de JxCat Francesc de Dalmases i l’exdiputada de la CUP Mireia Vehí faran discursos sobre què va representar l’1-O a la plaça Comas de Barcelona a les 13.30h.

A Cornellà de Llobregat s’han organitzat sopars, xerrades i concerts a partir de les 18.30h, que duraran fins a mitjanit.

Al Casino de Vic, el germà de Carles Puigdemont, Enric Puigdemont, acompanyarà l’autora Maria Xinxó durant la presentació del seu llibre Jo també porto el llaç groc a partir de les 11 del matí.

30 de setembre

El diumenge 30 de setembre ha estat el dia escollit per les escoles barcelonines que van patir les càrregues policials més dures i intenses per retre el seu homenatge a l’1-O. A l’IES Joan Fuster de Barcelona es farà un acte de record a totes aquelles persones que van protegir les urnes i el centre escolar davant dels atacs dels cossos de seguretat de l’Estat.

A la mateixa hora començaran diversos cercaviles que es desplaçaran des de diferents escoles fins a l’escola Ramon Llull, per després dirigir-se a l’Institut Jaume Balmes i finalment a l’Institut Pau Claris, on s’arribarà a les 19:00h. Aquests tres centres van patir la visita de desenes i desenes d’agents durant la jornada del referèndum. Un cop allà, es visionarà un documental sobre l’1-O i finalment es farà un sopar de carmanyola.

institut pau claris 1-O -youtube

A Nou Barris, barri on quatre de set escoles van patir la repressió dels agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, hi haurà una manifestació recordant l’històric dia.

A l’Hospitalet de Llobregat, davant de l’Institut Can Vilomara, hi haurà la projecció del documental El primer dia d’Octubre a partir de les 15.00 hores. Abans, a les 12 del migdia, s’exposaran fotografies del referèndum de l’1-O. També hi haurà un acte de “memòria col·lectiva” amb la participació de testimonis de l’1-O i ponents de l’organització ‘Nación andaluza’ i ‘Contra los muros’, provinents de Múrcia. Finalment, s’ha organitzat una manifestació nocturna.

A Badalona hi ha convocats uns “actes lúdics” i, a més, s’ha demanat a tothom que va viure els fets de l’1-O que comparteixi les seves pròpies imatges del referèndum a través de les xarxes socials amb les etiquetes #BDN1O i #Badalona.

Diversos cercaviles partiran des d’una desena d’escoles de Sabadell per reunir-se a les 16.00 al CEIP Amadeu Vives. Mitja hora després es farà un acte d’homenatge als centres electorals de l’1-O a la plaça Montserrat Roig. A les 19.15h s’iniciarà una manifestació que acabarà amb diversos actes i parlaments a les 20.00h a la plaça Doctor Robert.

A la ciutat veïna de Terrassa hi haurà una concentració davant de les escoles a les 17:00 hores. Una hora després, els concentrats faran una marxa conjunta a peu fins la plaça Nova. La jornada acabarà a les 21.00h amb un sopar de taifa.

Ja a la Catalunya Central, els pobles de Fonollosa, Callús i Castellgalí han organitzat una caminada que conduirà els concentrats fins a Sant Joan de Vilatorrada, on es farà un acte polític que inclourà parlaments, música i cultura popular.

A Vic, hi haurà una “caminada per la llibertat” que sortirà des del col·legi del Mn. Guiteras a les 10 del matí. A les 14.00h se celebraran dos dinars “grocs” i, finalment, se celebrarà a la plaça de la Catedral un “concert per la República” a les 17.30h.

1 d’octubre

L’acte més important serà el mateix 1 d’octubre a la plaça Catalunya de Barcelona, on la Plataforma 1 d’Octubre (on hi estan integrades l’ANC i Òmnium) ha convocat una manifestació que es dirigirà davant del Parlament a partir de les 18.30h.  

Prèviament, a les 12 del migdia, ANC i Òmnium han animat a tothom perquè surti al carrer davant dels seus llocs de treball com a símbol de protesta.

A més, el sindicat universitari Universitats per la República ha convocat una vaga estudiantil durant tot el dia.

El Sindicat USTEC (Unió de Sindicats de Treballadors/es de l'Ensenyament de Catalunya) també ha convocat concentracions a les portes de tots els centres educatius en acabar l'horari lectiu del matí.

universitaris referendum   twitter @unisxrepublica

Girona

29 de setembre

A l’Escola Verd de Girona, un dels punts més castigats per l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, es realitzarà un sopar a partir de les 21h i, per tal de rememorar l’1-O, també s’ha demanat als qui ho vulguin que es quedin a dormir al centre, com es va fer la darrera nit abans del referèndum per impedir l’entrada de la policia.

30 de setembre

Al llarg del dia es faran a la mateixa Escola Verd de Girona diverses activitats, entre les que destaquen la recreació de la jornada del referèndum amb “l’arribada clandestina” de l’urna.

A l’Estació Jove de Girona s’hi faran tot tipus d’activitats durant tota la jornada: xocolatades, concerts, tallers de postals pels presos i els exiliats, projecció de vídeos i fotografies sobre l’1-O i la lectura d’un manifest.

1 d’octubre

Una concentració de persones que recordaran l’1-O tindrà lloc a les 12 del migdia a la recentment batejada plaça de l’U d’Octubre. Més tard, a les 20:00h, s’estrenarà el documental ’21 fortaleses: L’U d’Octubre' a l’Auditori de Girona.

Per tancar l’homenatge a l’Escola Verd, després de diferents activitats com una xocolatada i unes sardanes, al vespre es farà un recompte de vots simbòlic.

Un punt important de record de l’1-O a la província de Girona és el municipi de Sant Julià de Ramis, població on havia de votar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Al llarg de tota la jornada s’hi faran tot tipus d’activitats per recordar el dia del referèndum al pavelló d’esports del poble i a la plaça U d’Octubre; com la constitució d’una mesa electoral, la construcció d’un castell en record dels presos i dels exiliats, una arrossada popular i la projecció d’imatges sobre l’1-O al municipi.

guardia civil 1-o sant julia de ramis - acn

A Figueres es projectarà un documental sobre els fets de l’1-O, es descobrirà una placa commemorativa, hi haurà parlaments i la jornada es tancarà amb l’actuació musical de la cantautora Rusó Sala. Tot es farà a la plaça de l’Institut Ramon Muntaner a partir de les 20h.

A Aiguaviva, municipi de menys de 1.000 habitants d’on van arribar imatges esfereïdores de desenes d’agents de la policia espanyola entrant pels estrets carrers del poble de forma contundent, celebrarà una castanyada popular a la plaça U d’Octubre des de les 18:30h.

Tarragona

29 de setembre

A la ciutat de Tarragona s’ha organitzat una encartellada popular que està prevista que es faci a la plaça de la Font a les 18h.

30 de setembre

Es faran diversos actes als col·legis electorals del l’1-O de Tarragona a partir de les 11 del matí. S’ha demanat que tothom vagi allà on va votar durant el referèndum.

A Sant Carles de la Ràpita, poble d’on la Guàrdia Civil va haver de marxar degut a la pressió de la població, es realitzarà una marxa popular des de l’Església Nova fins a la plaça U d’Octubre a partir de les 19:30h. Un cop allà, hi haurà parlaments i la lectura del manifest de l’ANC i a partir de les nou del vespre se celebrarà un concert. La jornada conclourà amb el visionat del documental sobre l’1-O del programa ’30 minuts’ de TV3.

carregues poliials sant carles rapita - ACN

1 d’octubre

A la Plaça de la Font de la ciutat de Tarragona es farà una manifestació que començarà a partir de les 19:00h.

A l’Institut Baix Camp de Reus tots els concentrats pintaran un moral fent referència a les vivències de l’1-O, a partir de les 18:30h. Tres quarts d’hora més tard es farà la lectura d’un manifest en commemoració als fets del referèndum. Finalment, els concentrats a l’Institut marxaran cap a Mercadal.

A Sant Carles de la Ràpita, municipi on dures càrregues policials van deixar més de 80 ferits, s’hi celebrarà un concert solidari per demanar la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats i commemorar els fets de l’1-O on hi participaran Equus, Pep Sala, Xeic! I Dj Jota entre d’altres.

A Tortosa hi haurà una concentració dels ‘Iaies i iaios per la Llibertat i els Drets Humans’, l’ANC Tortosa i els CDR que es materialitzarà a la plaça davant de l’Auditori.

Lleida

28 de setembre

Sota el lema “El règim no descansa” s’ha organitzat un sopar groc al Museu de Lleida a partir de les 21h.

29 de setembre

A l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida se celebrarà un sopar que anirà acompanyat d’actuacions musicals i del visionat del documental ‘Vam votar, vam guanyar’, amb imatges enregistrades per la gent que van ser testimonis de la impactant actuació de la policia contra els votants de l’1-O.

1-o lleida- acn

A Balaguer s’inaugurarà el Pavelló U d’Octubre a partir de les cinc de la tarda. Els diferents actes s’allargaran fins les deu de la nit.

30 de setembre

A les 12 del migdia s’inaugurarà una placa commemorativa davant del CAP de Lleida. Més tard, a la tarda, es farà un berenar i un sopar per commemorar els fets del referèndum a la Plaça del Treball de Lleida.

A Balaguer, a partir de les 19h, començarà un acte anomenat ‘Memorial 1-O’ on es retrà homenatge a l’antifeixista assassinat al País Valencià Guillem Agulló.

1 d’octubre

A Lleida, una manifestació convocada per l’ANC i Òmnium entre d’altres, anirà des de la Plaça de la Pau a partir de les 19:30h fins arribar a l’Avinguda de Catalunya. En acabar la manifestació, se celebrarà una “cantada per la llibertat” a l’Avinguda de Catalunya a les 20:45h.

Al Pavelló U d’Octubre de Balaguer s’hi celebraran concerts, xocolatades i la lectura d’un manifest que recordarà els fets de l’1-O. La jornada conclourà amb un concert i un sopar popular.