L’any passat, la segona edició del guardó a la “independència” judicial se’l va endur el jutge Pablo Llarena, magistrat instructor del Tribunal Suprem sobre qui va recaure la querella del procés per rebel·lió del fiscal José Manuel Maza. Va rebre una gran ovació de la judicatura espanyola. El destí ha volgut que aquest any, per la tercera edició, els guardonats també a la "independència" siguin set, els integrants de la sala segona de l’alt tribunal que van jutjar i condemnar els presos polítics catalans a gairebé un segle entre reixes: Manuel Marchena, Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo, Luciano Varela, Antonio del Moral, Ana Ferrer i Andrés Palomo. També han rebut una forta ovació dels assistents a la cerimònia dels Premis Confilegal, a l’Hotel Palace de Madrid.

La cúpula de la judicatura espanyola en una sala d’hotel. Diversos centenars de persones, des de procuradors i advocats fins a magistrats i fiscals, passant per altres representants de l’ecosistema judicial. La crème de la crème del poder judicial espanyol. Un dels més puntuals, mitja hora abans de l’hora prevista d’inici de l’acte ha estat el mateix Pablo Llarena, amb un rostre somrient malgrat que encara no té resolt el maldecap de les euroordres. Poc després ha arribat Manuel Marchena, que s’ha tret un pes de sobre amb la sentència emesa el 14 d’octubre. Per allà també voltava José Manuel Maza júnior, fill del difunt fiscal general de l’Estat, que el 10-N va anar a les llistes de Pablo Casado. També Carmen Lamela, la jutgessa que els va enviar a la presó. Per acabar-ho d’adobar, els guardons han estat entregats per la notària major del Regne, o el que és el mateix, la ministra de Justícia en funcions Dolores Delgado. L’ha acompanyat Julián Sánchez Melgar, magistrat del Tribunal Suprem i exfiscal general de l’Estat. Entre el públic també hi havia l’exministre del PP Rafael Catalá.

delgado marchena efe

Ha estat justament Sánchez Melgar l’encarregat d’entregar el premi a la sala de Marchena, i de regalar les orelles al tribunal. El magistrat ha començat amb un record pel fiscal Maza. Immediatament després ha passat als premiats, de qui ha dit que “han donat un exemple al món sencer de com es poden fer bé les coses”. I ha afegit: “Aquí no calen observadors! Tot el món ha estat observador”. Ha arribat a dir que el judici al procés “hauria d’estudiar-se a les facultats de dret”. Ha fet un esforç per subratllar que els condemnats han comptat amb totes les garanties. “Exemple” és la paraula que més ha repetit.

Paradoxalment, l’únic que no ha entrat a valorar el judici ha estat el magistrat Manuel Marchena. El guardonat s’ha limitat a agrair el premi a la independència a qui li han donat. “Qualsevol premi a un magistrat és un premi a tota la sala”, ha defensat el president de la sala penal del Suprem. L’ha dedicat a la secretària de sala Maria Antonia Cao i al magistrat de la sala segona ja jubilat Luciano Varela. Hi ha sucat més pa el magistrat Juan Ramón Berdugo, que ha volgut deixar clar que “la independència del tribunal del procés no pot ser objecte de discussió”.

La ministra de Justícia, que ha conclòs l’acte d’entrega de premis, tampoc no s’ha estès gaire. Dolores Delgado s’ha limitat a donar l’enhorabona “a tots els premiats, tots més que merescuts”.

Ha semblat una cerimònia feta a mida de Manuel Marchena. Fins i tot els altres premiats s’han referit al “tribunal del procés”. El també magistrat de la sala penal del Tribunal Suprem, Vicente Magro, integrant del tribunal de La Manada ha rebut el premi al “compromís” per l’articulació d’una innovadora doctrina en matèria de violència masclista. Però ha volgut començar el seu discurs dient que el premi també hauria de ser per al tribunal de Marchena, que ha rebut “un merescut homenatge a la seva tasca”. S’ha reivindicat “orgullós” de formar-ne part.