Un cronista quebequès, Mathieu Bock-Côte, ha alertat que la prohibició d'entrada del president Carles Puigdemont al Quebec no només "és inadmissible en si mateixa", sinó que és "contrària a la tradició política canadenca". 

En un article publicat al diari Le Journal de Montréal destaca que la denegació d'entrada al president coincideix en el moment en què Espanya duu a terme el judici al procés "per decapitar legalment el nacionalisme català". Puigdemont tenia prevista una visita al Quebec, convidat pel president de la Société Saint-Jean-Batiste de Montreal (SSJB), Maxime Laporte, però les autoritats canadenques van rebutjar el seu dret a viatjar just un dia abans de la data prevista per a la sortida. Des de l’entorn de Puigdemont, la decisió es va considerar “arbitrària”, per la qual cosa el president ha presentat aquest dilluns un recurs davant un tribunal federal. El govern canadenc, al seu torn, no ha donat cap explicació per revocar el permís que havia estat concedit prèviament al president.

L'article d'opinió, que es titula Homenatge a Catalunya igual que el llibre de George Orwell on relata les seves experiències personals a la Guerra Civil, recorda que al Canadà es va permetre la celebració de dos referèndums sobre la independència del Quebec, un el 1980 i l'altre el 1995. 

Article opinió Le Journal de Montréal

Tot i que els referèndums quebequesos van ser criticats des d'alguns sectors, escriu el cronista, "es van celebrar legalment". Els quebequesos van poder votar "sense ser colpejats" i "els líders separatistes no van ser empresonats", indica. En aquesta perspectiva, Bock-Côte considera que el govern federal hauria pogut donar la benvinguda al president català. 

El periodista compara la reacció del govern canadenc i l'espanyol davant el dret a l'autodeterminació. El govern d'Ottawa no va respectar les regles del joc i va fer tot el possible per "demonitzar el nacionalisme del Quebec", explica. No obstant, no el va "reprimir" ni va pretendre prohibir la consulta enviant a la policia, admet. 

Un any i mig més tard, a Puigdemont li ha tocat el rebre per això. "Carles Puigdemont va intentar conduir democràticament el seu poble a la independència", escriu l'opinador, que "pel que sembla, era inacceptable."